Hlavní obsah

Šance na NHL je. Uvidíme, jestli ji využiji, řekl Vrána

Praha

Osmnáctiletý hokejový útočník Jakub Vrána má před sebou trochu nečekanou šanci prosadit se už na podzim do zámořské NHL. Jednoho z největších českých talentů letos v prvním kole draftoval Washington a po nováčkovském kempu se mu rozhodl nabídnout i tříletou smlouvu.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Jakub Vrána (druhý zprava) šel na řadu jako třináctý.

Článek

Vrána sice původně počítal s tím, že další sezonu odehraje ve švédském Linköpingu, v září ale bude místo toho v hlavním kempu bojovat o to, aby mohl nastupovat po boku hvězdného Rusa Alexandra Ovečkina v nejslavnější lize světa.

"Na kemp jsem jel s tím, že si to užiju a předvedu maximum, co je ve mně. To se mi podařilo a nakonec jsem dostal i smlouvu. Jaký jsem udělal dojem, to je na nich. Stejně, jaké se mnou mají plány a jak se mnou dále počítají. Já mohu jen říct, že v tom budu pokračovat a že jsem za to rád," řekl Vrána.

Nováčkovský kemp, na kterém byl například s českým brankářem Vítkem Vaněčkem, jenž také s Capitals podepsal v minulých dnech nováčkovskou smlouvu, si pochvaluje. "Určitě to bylo přínosné. Hráči tam získají nové zkušenosti. Dozví se nové věci, nové cviky v posilovně nebo na ledě. Je to poučné a myslím, že všem to pomohlo," uvedl Vrána.

S angličtinou nemá problém

Výhodou odchovance pražských Letňan je, že od patnácti let žije a hraje hokej ve Švédsku. Bez problémů se tak domluví anglicky a je samostatný. "To nám pomohlo hodně, hlavně jazyk. Bez problémů pak zapadnete do týmu. Fajn bylo i to, že tam byl Víťa. Je to kamarád a snažil jsem se mu pomáhat," řekl.

Vrána se na kempu zviditelnil i povedeným nájezdem po jednom z tréninkových zápasů, který se stal hitem internetu a Washington jej zveřejnil i na svém oficiálním webu poté, co oznámil podpis s českým hráčem. "Je pravda, že se povedl. Věděl jsem, že pojedu a chtěl jsem něco takového udělat. Vyšlo to, za což jsem rád. Líbilo se to i fanouškům a nějaké ohlasy na to byly," pousmál se Vrána.

Na Den nezávislosti se byl i projít po centru Washingtonu, další šanci poznat město bude mít v září, kdy začne oficiální kemp týmu. "Nevidím v tom žádný rozdíl. Opět tam pojedu předvést maximum a uvidíme, jak to dopadne. Šance (na NHL) je a jde o to, jestli už jsem připravený a jak ji využiji," podotkl.

V případě, že by se mu nepodařilo prosadit se do hlavního týmu, velmi pravděpodobně by se vrátil do Švédska a nadále hrál za Linköping. Na farmu by nejspíše nešel. "Uvidíme, co bude dále. Ve Švédsku mám výbornou pozici v týmu. V AHL jsem nikdy nehrál, naopak vím, jaké mám zkušenosti ze Švédska, takže bych se asi radši vrátil do Švédska," přiznal.

Stejně jako Vrána v minulých dnech podepsal smlouvu s týmem NHL i jeho kamarád a další velký talent českého hokeje David Pastrňák. Další z opor reprezentační osmnáctky na mistrovství světa se dohodl na podmínkách spolupráce s Bostonem, který jej stejně jako Washington Vránu draftoval v prvním kole.

"Pro Pastu je to také výborné. Známe se hodně dobře a snad se jednou potkáme na ledě v NHL. Podepsali jsme to ve stejný den. Extra jsme se nehecovali, jen jsme si pogratulovali," dodal Vrána, který momentálně s Pastrňákem trénuje v Praze.

Reklama

Související témata: