Hlavní obsah

Lemieux: Hokejisté měli přijmout únorový návrh kolektivní smlouvy

PRAHA

Mario Lemieux si myslí, že hokejisté ze zámořské NHL propásli šanci na uzavření ze svého pohledu nejvýhodnější možné kolektivní smlouvy. Podle majitele Pittsburghu Penguins a stále ještě i aktivního hráče před čtyřmi měsíci mohli dosáhnout výrazně lepších podmínek než nyní.

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

Spory ohledně nové kolektivní smlouvy vedly k výluce v zámoří a nakonec i ke zrušení celé uplynulé sezony. Nyní je dohoda na spadnutí, ale hokejisté lepší podmínky než před pár měsíci nezískají. "V únoru majitelé nabízeli platový strop 42,5 milionu dolarů, teď to vypadá, že to bude o hodně méně," řekl během charitativního golfového turnaje Lemieux.

Je přesvědčen, že k uzavření klíčové smlouvy dojde v nejbližší době. "Myslím, že se obě strany dostávají hodně, hodně blízko. Bude to smlouva, která všem umožní úspěch a která poskytne majitelům spravedlivou šanci na vydělání peněz," prohlásil.

Slavného útočníka, který v roce 2002 jako kapitán dovedl Kanadu k olympijskému zlatu, pozval generální manažer olympijského výběru pro Turín Wayne Gretzky na srpnový kemp kanadského týmu. Podle agentury AP to může být znamení, že v nové kolektivní smlouvě bude zahrnuta i únorová olympijská přestávka.

Devětatřicetiletý Lemieux se celou svou kariéru potýká se zdravotními problémy, ale olympijský start ho láká. "V roce 2002 jsem vůbec nepomýšlel na to, že bych na této olympiádě měl hrát, ale čas uběhl rychle a najednou je to tady. Hrát na olympijských hrách pro mě byla skvělá zkušenost, úplně jiná hra a jiné tempo, opravdu jsem si to užíval," uvedl.

Reklama