Hlavní obsah

Díky výluce poznaly hvězdy z NHL i hokejové trpaslíky

Jirka G. NovákSport.cz

Po dobu výluky v kanadskoamerické NHL našly angažmá v Evropě téměř čtyři stovky hokejistů, kteří jinak většinu roku tráví v zámoří. Ne všichni ale měli to štěstí, že se pro ně našlo místo v těch nejlepších hokejových soutěžích. A někteří dokonce i záměrně hledali práci v zemích, které jinak hokejovou tradicí příliš neoplývají.

Foto: ČTK/AP

Rob Niedermayer (vlevo) si během výluky NHL zahrál v Maďarsku.

Článek

Rob Niedermayer má na kontě přes 700 zápasů v NHL, dvakrát si zahrál finále Stanley Cupu a loni v Praze vybojoval v dresu Kanady titul mistra světa. Mladší bratr slavnějšího obránce New Jersey si během výluky určitě mohl vybírat z mnoha nabídek v Evropě. On ale všechny šokoval, když v únoru přijmul angažmá ve Ferencvárosi Budapešť.

Do Maďarska se Rob Niedermayer dostal na pozvání funkcionářů Ferencvárose a vzal s sebou i svého bratrance Jasona Strudwicka, jinak hráče New York Rangers. "Jsme profesionálové a chceme klubu pomoci nahoru," vykládal Niedermayer po příletu do Budapešti. Ferencváros jej kontaktoval přes maďarského brankáře Leventa Szupera, který kdysi působil s kanadským útočníkem v Calgary Flames.

"V létě by mě ani náhodou nenapadlo, že budu v tuhle dobu hrát maďarskou ligu," vzpomínal později Niedermayer, který se v "nehokejové" zemi musel uskrovnit. Spolu se Strudwickem dostávali od Ferencvárose pouze náklady na pobyt a stravu, o jejich plat se starali sponzoři z Kanady, z větší části maďarského původu.

Malhotra se ve Slovinsku jen "ohřál"

Ještě jižněji než Niedermayer se během výluky vypravil další kanadský reprezentant Manny Malhotra. Útočníka Columbusu zlákal do slovinské Lublaně někdejší spoluhráč z juniorského týmu Matt Pettinger. "Musel jsem si chvíli zvykat, především na to široké kluziště. Zpočátku mi to bralo hodně energie, ale brzy jsem se přizpůsobil a snažil se na větším prostoru využít své herní zručnosti," komentoval Malhotra svoje působení.

Slovinská hokejová  liga ale Malhotrovi brzy začala být těsná. V Olimpiji Lublaň podepsal smlouvu začátkem října, ale vánoce 2004 už trávil ve švédském Jönköpingu. Ve Slovinsku tak zůstali jen Pettinger a jeho spoluhráč z Washingtonu Brian Wilsie. Malhotra za Lublaň nastoupil ve třinácti zápasech a připsal si stejný počet bodů.

Ostrý profík v Nizozemsku

To obránce Montrealu Karl Dykhuis měl při působení v nizozemském týmu Amsterdam Bulldogs mnohem žalostnější bilanci. Dvaatřicetiletý bek s dvanáctiletými zkušenostmi z NHL si během osmi zápasů připsal 73 trestných minut. Po jeho debutu v nizozemské lize, kdy mu do kolonky trestů napočetli 34 minut, muselo místním fanouškům připadat, že si angažmá v Amsterdamu vybral snad jen pro bloumání v místních coffee shopech.

McAllister hledal v Anglii předky

Tradičním sběratelem trestných minut bývá v NHL jiný obránce, Chris McAllister z New York Rangers. Toho zase výluka přivála zkusit si hokej na britských ostrovech, když se upsal týmu Newcastle Vipers. Přivedla jej tam místní opora týmu Paul Ferone, s kterým kdysi hrával za farmářský klub Vancouveru Canucks.

"Hrát hokej v Anglii je tak trochu dobrodružství, ale snažím si vychutnat každou minutu mého pobytu. Samozřejmě jsem si musel ze začátku zvykat na širší kluziště, ale už jsem se s tím srovnal. Ale hlavně jsem teď pořád na ledě. V NHL jsem byl zvyklý, že jsem se na led dostal tak na šest nebo sedm minut za zápas, tady jsem na ledě asi 35 minut čistého času. Což je skvělé, protože mohu jen vylepšit svoje bruslení a práci s pukem," nemohl si McAllister působení v zemi zaslíbené fotbalu vynachválit.

"Další výhodou hraní v Anglii byl fakt, že prostředí a styl života není moc odlišný od Spojených států a samozřejmě také to, že nebyl žádný problém s jazykem," pokračoval v hodnocení své uplynulé sezóny. McAllister navíc angažmá využil k tomu, aby zapátral po svých předcích, pocházejících ze Skotska a Severního Irska.

Reinprechta přivedla do Francie manželka

Zatímco někteří hráči neodolali při putování do "zapadlých" hokejových koutů Evropy vábení kamarádů, útočníka Steva Reinprechta přivedla na nápad zkusit hokej mimo Severní Ameriku manželka. Sarah Reinprechtová vystudovala francouzštinu a toužila po tom poznat zemi galského kohouta, její kulturu a zvyky na vlastní kůži. Její manžel si tak vyjednal angažmá v Mylhúzách.

"Jsem v dobré zemi, kde se mohu naučit snášenlivosti a trpělivosti," pochvaloval si Reinprecht, který ač rodák z Edmontonu, spoléhal při komunikaci s okolím výhradně na manželku. Kromě mnoha zážitků z neznámé země si útočník Calgary pochvaloval i kvalitu francouzské soutěže. "Je to skvělá zkušenost. A za nic na světě bych neměnil... samozřejmě kromě hraní v NHL," tvrdil v době konání výluky.

Hráči z NHL mezi Alpami  

Ve francouzské lize našel útočiště také útočník Philadelphie Flyers Steve Gainey, a to čistě z nostalgických důvodů. Za mužstvo z Epinal totiž před mnoha lety hrával i jeho otec Bob. Na svůj původ stejně jako při poslední výluce nezapomněl kapitán Anaheimu Steve Rucchin, jenž nastupoval za italskou Cortinu. Obránce St. Louis Blues Eric Weinrich se zase rozhodl hrát během výluky v rakouském Villachu.

Někteří hráči z NHL hrající během výluky NHL v hokejovém "suterénu":
JménoKlub v NHLPůsobiště 04/05
Matt BradleyPittsburghDornbirn (Rak-2.)
Todd SimpsonOttawaHerning (Dán.)
Steve GaineyPhiladelphiaEpinal (Fr.)
Steven ReinprechtCalgaryMylhúzy (Fr.)
Nolan PrattTampa BayDuisburg (Něm-2.)
Jamie McLennanN.Y.RangersGuildford (VB)
David OliverDallasGuildford (VB)
Eric CairnsFloridaLondýn Racers (VB)
Chris McAllisterN.Y.RangersNewcastle (VB)
Ian MoranBostonNottingham (VB)
Rob NiedermayerAnaheimFerencváros (Maď.)
Jason StrudwickN.Y.RangersFerencváros (Maď.)
Mathieu DandenaultDetroitAsiago (It.)
Stephane QuintalLos AngelesAsiago (It.)
Matt CullenCarolinaCortina (It.)
Steve RucchinAnaheimCortina (It.)
Niklas SundströmMontrealMilán (It.)
Karl DykhuisMontrealAmsterdam (Niz.)
Mark BellChicagoTrondheim (Nor.)
Scott HartnellNashvilleValerenga Oslo (Nor.)
Krzysztof OliwaNew JerseyNowy Targ (Pol.)
Manny MalhotraColumbusOlimpija Lublaň (Slovin.)
Trevor KiddTorontoÖrebro (Švéd-3.)
Mattias NorströmLos AngelesAIK Stockholm (Švéd.-3)
David LegwandNashvilleBasilej (Švýc.-2)
Tyler WrightColumbusBiel (Švýc.-2)
Alexandre DaigleMinnesotaMorges (Švýc.-2)

Reklama