Hlavní obsah

Konec výluky v NHL je snad konečně nablízku

NEW YORK/PRAHA

Konec nejdelší výluky NHL v její historii je prý konečně nablízku. Majitelé klubů i hráčská asociace spějí k dohodě. Jedno je jisté, na hlavu poraženi z ní vyjdou hokejisté. Představitelé hráčské asociace NHLPA v čele s Bobem Goodenowem se od 15. září 2004, kdy výluka začala, zaříkávali, že myšlenka platového stropu je pro ně nepřijatelná. To už ale dávno není pravda.

Foto: ČTK/AP

Konec výluky v NHL by mohl být ohlášen v nejbližších dnech.

Článek

Základním kamenem nové kolektivní smlouvy by měl být právě platový strop. Mezi hráči však zákonitě panuje velké rozčarování. "Goodenow nám vymyl mozek," rozčiloval se na stránkách Los Angeles Times hokejista místních Kings Sean Avery. "Zničili jsme minulou sezónu pro nic za nic," láteřil a v podstatě tak kopíroval nedávná vyjádření Jaromíra Jágra.

Podle zákulisních informací měla být výše stropu 36 miliónů dolarů na tým, ale NHLPA se údajně podařilo uhádat 3 až 4 milióny navíc. Startu NHL by tak už nemělo nic překážet. Novou kolektivní smlouvu však musí odsouhlasit ještě Rada guvernérů a hokejisté sdružení v NHLPA. Dohodě jsou ale nakloněni všichni. Platy hráčů v NHL i po znevýhodnění podmínek budou stále velmi lukrativní.

Termín ohlášení konce výluky však zůstává nadále nejasný. Optimistické předpoklady hovoří o závěru tohoto týdne, nebo dokonce i o dnešku, jiní experti jsou ale skeptičtější. "Válka končí, ale mír stále nebyl uzavřen," píše komentátor stanice Fox sports Stan Fischler.

Reklama