Hlavní obsah

Dominik Hašek je nejlepším hráčem Buffala všech dob, rozhodli zámořští fanoušci

Buffalo

Hokejový hrdina z olympiády v Naganu, brankář Dominik Hašek, je podle hlasování fanoušků v anketě zámořského magazínu Pro Hockey Talk nejlepším hráčem klubu Buffala Sabres všech dob. Pardubický odchovanec s obrovským náskokem porazil v anketě Pata LaFontaina a Gilberta Perraulta.

Foto: Profimedia.cz

Domink Hašek v dresu Buffala Sabres, kde strávil devět úspěšných sezón.

Článek

Právě až v týmu Sabres mohl Hašek naplno předvést i v zámoří své kvality. V NHL si jej nejprve vybralo Chicago Blackhawks v desátém kole draftu v roce 1983, ale kvůli politické situaci v tehdejším Československu začal působit v Severní Americe až v roce 1990. Na konci sezóny 1991-92 měl tehdy sedmadvacetiletý gólman odchytáno pouhých 25 zápasů v NHL, a protože z branky nedokázal vystrnadit Eda Belfoura, byl vyměněn do Buffala.

V bráně Šavlí začal zářit, v úspěšnosti zásahů vévodil celé lize od sezóny 1993/94 až do ročníku 1998/99. Není divu, že v pěti ze zmíněných šesti sezón získal Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL, kterou poté vybojoval i v roce 2001. V Buffalu nakonec strávil devět sezón.

Slavný Dominátor, který ukončil kariéru před dvěma lety, už byl letos uveden do klubové síně slávy Buffala, které v nové sezóně slavnostně vyřadí dres s jeho číslem 39. Jako první Čech by měl být také uveden do Síně slávy NHL.

Reklama

Související témata: