Hlavní obsah

V NHL se dohodli na Kolektivní smlouvě, konec výluky se blíží

Vedení NHL a zástupci hráčské asociace se dohodli na konečné podobě nové Kolektivní smlouvy, která stanoví podmínky pro fungování zámořské hokejové soutěže v příštích šesti letech. Pokud ve čtvrtek dohodu schválí Rada guvernérů NHL a v úterý členové NHLPA, skončí výluka, která trvá už 301 dnů. Uvedla to internetová stránka kanadské televize TSN.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Obě strany sporu mají za sebou devítidenní maraton jednání, přičemž spis nové úmluvy má podle TSN asi 600 stran. Zhruba stovku z nich přitom zabírá platový strop, nejpalčivější bod celého jednání. Výluka v NHL odstartovala 15. září. Přijetím smlouvy skončí nejdelší pracovně-právní spor v historii severoamerického sportu.

Ještě tento měsíc by se měl uskutečnit narychlo připravený draft pro nové hráče, který měla už v červnu hostit Ottawa. V září pak kluby otevřou přípravné kempy. "Je to jako nový den, je to pěkně vzrušující," řekl trenér Philadelphie Ken Hitchcock. "My trenéři teď budeme čekat, jak to bude vypadat s kádry našich mužstev a jak to bude s pravidly," prohlásil.

Podle předpokladů šéf NHL Gary Bettman a výkonný ředitel NHLPA Bob Goodenow nesvolali tiskovou konferenci, jako při únorovém oznámení o zrušení celé sezóny. Text nové Kolektivní smlouvy totiž bude v následujících sedmi dnech putovat mezi strukturami NHL a NHLPA. Ve čtvrtek musí nejprve Kolektivní smlouvu schválit Rada guvernérů NHL, příští týden v úterý pak přijde na řadu referendum členů NHLPA.

Formálně by tak text nové Kolektivní smlouvy mohl být zveřejněn ve čtvrtek 21. července.  Teprve pak mohou na tiskové konferenci obě strany oznámit oficiální konec výluky NHL.

Jágr půjde s platem dolů

Jisté však je, že je v nové kolektivní smlouvě obsažen platový strop, kterému se hráči v minulosti nejvíce bránili. Majitelé klubů však na omezení výdajů na mzdy hokejistů trvali, neboť tato položka nejvíce zatěžovala rozpočty týmů, které čím dál více prodělávaly. Na platy hráčů šlo až 75 procent financí, které soutěž vyprodukovala. Podle nové kolektivní smlouvy nyní nesmí přesáhnout 54 procent.

Od příští sezóny má platový strop činit 39 miliónů dolarů, nejmenší rozpočet na platy by měl být 21 miliónů. Ze současných kontraktů se navíc hráčům strhne 24 procent. Na to doplatí zejména Jaromír Jágr, jenž má podle stávající smlouvy s New Yorkem Rangers nejvyšší roční plat v NHL jedenáct miliónů dolarů.

Reklama