Hlavní obsah

Gretzky zvažuje funkci kouče v NHL

PRAHA

Hokejová legenda Wayne Gretzky si po konci aktivní kariéry možná brzy vyzkouší další novou roli. Nejslavnější hokejista všech dob zvažuje možnost, že by se stal v NHL koučem u týmu Phoenix Coyotes, jehož je spolumajitelem. Rozhodnutí by měl oznámit v nejbližších dnech, čeká na definitivní vyřešení výluky v NHL. Ta by po uzavření nové Kolektivní smlouvy měla skončit příští týden.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky plánuje zkusit si trénování.

Článek

"Během posledních šesti dní jsme ve vedení klubu o této možnosti několikrát diskutovali a probírali všechny možnosti, ale nechceme to ještě uspěchat," řekl pro list Arizona Republic Wayne Gretzky. "Vím, že všichni teď budou plni očekávání, ale není to jednoduché rozhodnutí," prosí fanoušky o trpělivost.

Může Gretzky slavit úspěchy i na trenérské lavičce?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Gretzky kraluje většině hokejových rekordů v NHL, ale s trénováním nemá dosud žádné zkušenosti. Naproti tomu prokázal schopnosti jako generální manažer, v této funkci zažil s kanadským národním týmem triumf na posledním Světovém poháru a olympijských hrách v Salt Lake City. Zda se nyní postaví na střídačku Phoenixu jako trenér, chce Gretzky rozhodnout během následujících deseti dní.

Musel by se stěhovat

"Naposledy jsem s Waynem mluvil v úterý večer a vím, že by o pozici trenéra měl zájem," potvrdil generální manažer Phoenixu Mike Barnett. Dlouholetý Gretzkého přítel ještě z doby jeho hráčské kariéry ale zároveň dodal, že jde o zásadní rozhodnutí týkající se celé Gretzkého rodiny. Už jen proto, že by se museli přestěhovat do Arizony z Los Angeles, kde bývalý hokejista s rodinou žije už řadu let.

Barnett tak odmítl myšlenky některých žurnalistů, že by Gretzky v případě přijmutí trenérské funkce vedl mužstvo jen v domácích zápasech. "Každý, kdo zná Wayna Gretzkého, ví, že pokud se ujal trenérské role, bral by ji stejně zodpovědně a naplno jako dalších 29 trenérů v NHL," tvrdil Barnett.

Phoenix má podepsáno nejvíc hráčů

Phoenix nicméně chce mít o novém kouči týmu brzy jasno, aby mohl pracovat na sestavení kádru pro další ročník NHL. Momentálně mají Coyotes pod smlouvou osmnáct hráčů (14 útočníků a čtyři obránce), více než kterýkoliv jiný klub v NHL. Jen v létě Phoenix podepsal pět hráčů, včetně čtyřicetiletého kanonýra Bretta Hulla.

"Myslím, že máme velmi slibný základ kádru, který má schopnosti bojovat o dobré pozice v play-off," tvrdí Barnett. "S mužstvem, které teď máme, jsme spokojeni, ale bude zajímavé vidět jej na ledě. Přece jen tu byla velká pauza," dodal.

Možnost, že by Gretzky vstoupil na střídačku Coyotes jako trenér, poprvé připustil Barnett a prezident klubu Wayne Moss ve středu odpoledne po oznámení dohody o Kolektivní smlouvě. V poslední sezóně před výlukou v NHL vedl hokejisty Phoenixu jako trenér Bob Francis, později jej vystřídal Rick Bowness. Ten by se nyní pravděpodobně vrátil do pozice asistenta.

Reklama