Hlavní obsah

NHL bude po dlouhé výluce bojovat o fanoušky

Hokejovou ligu NHL čeká po skončení výluky složitý boj o důvěru fanoušků, které během zrušené sezóny ztratila. Zatímco v Kanadě se vyhladovělí příznivci do arén v říjnu nedočkavě pohrnou, ve Spojených státech, kde sídlí většina klubů, budou mít hokejisté výrazně obtížnější pozici. Američané se v uplynulých měsících bavili baseballem, americkým fotbalem a basketbalem, které už předtím byly v žebříčcích popularity před NHL.

Článek

"Hokej v Chicagu je teď skoro zapomenutým sportem. Myslím, že to bude trvat hodně dlouho, než získá fanoušky zpět," řekl agentuře AP barman Tony Gray z centra Chicaga, které v minulosti mohlo třikrát oslavovat triumf mužstva Blackhawks ve Stanleyově poháru.

Podle dalšího obyvatele Chicaga Gregga Katsoudase zapříčinila vleklý spor vedení NHL a hráčské asociace chamtivost obou stran. "Teď budou muset snížit ceny vstupenek a udělat cokoli, aby na zápasy začali znovu chodit rodiny s dětmi a další lidé," uvedl. Blackhawks, jeden ze šesti původních týmů v NHL, však má prý stále věrné fanoušky, kteří do haly United Center přijdou.

Kluby se budou muset snažit

Na svůj oblíbený klub New Jersey Devils nezanevřel ani Ed Bogaert z Mountain Lakes, který je rozhodnutý koupit si opět permanentní lístek. Tuší ale, že mnoho někdejších pravidelných návštěvníků na zápasech týmu bude váhat. "Lidé si našli náhradu, jejich peníze už jsou jinde. Bude to chtít pořádné úsilí od NHL i hráčů, aby fanoušky dostali zpátky," míní sedmašedesátiletý člen fanklubu Devils.

Během nejdelší výluky, jaká postihla některou ze zámořských profesionálních soutěží, nedokázal zůstat bez hokeje a několikrát si zajel s manželkou na zápasy nižší soutěže do Albany. Vinu za zmaření minulého ročníku NHL dává oběma stranám.

Zlomená srdce fanoušků

Také Todd Downey z Trentona v Ontariu během výluky NHL navštívil několik zápasů juniorské ligy nebo nižší soutěže a zalíbilo se mu to dokonce víc než souboje profesionálů. "Viděl jsem několik zápasů juniorských mužstev a myslím, že to byla desetkrát vzrušující podívaná než NHL. Stejně jako zápasy na juniorském mistrovství světa," je si jistý.

"Po výluce před deseti lety mi trvalo měsíce, než jsem našel chuť vrátit se ke sledování hokeje. A už to nebylo jak předtím. Myslím si, že fanoušci se k hokeji vrátí, ale spíše jen na chvíli, než poznají že vlastně zase tak o moc nepřišli. Výluka zlomila mnoha hokejovým fanouškům srdce," pokračoval Downey.

Co takhle lístky zadarmo?

Podle Andrewa Simona z Denveru, kde hraje své zápasy Colorado Avalanche, zástupci ligy a hráčských odborů ve svém sváru na fanoušky zapomněli. "Neprojevili dobrou vůli, jako to udělali v baseballu. A jestli tomu dobře rozumím, tak lístky nezlevní. Na hokej nepůjdu, jednom když dostanu volňáska," prohlásil zaměstnanec obchodu se sportovním zbožím.

Že by kluby měly vstupenky na zápasy alespoň zlevnit, když chtějí dostat fanoušky zpátky, si myslí i Shane Pomerleau z Edmontonu. "Je pro to jeden hlavní důvod - nehodlám už za hokejový zápas utratit tolik peněz," tvrdí fanoušek místních Oilers. V sezóně 2003/04 se průměrná cena vstupenky na zápas Edmontonu pohybovala kolem 36 dolarů.

Na start NHL se všichni nedočkavostí netřesou ani ve Filadelfii, jedné z amerických hokejových bašt. "Abych řekl pravdu, nechybělo mi to," uvedl Joe Hartman, bývalý univerzitní hokejista.

Reklama