Hlavní obsah

Krejčí je pro Boston klíčem k úspěchu. Co se před startem NHL čeká od dalších Čechů?

Boston/Praha

Poslední přípravný zápas David Krejčí nedohrál, ale na středeční start nové sezóny NHL proti Philadelphii by měl být klíčový hokejista Bostonu připravený. Bruins věří, že právě výkony osmadvacetiletého centra je v příštích měsících mohou hnát až ke Stanley Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník David Krejčí

Článek

Během osmi bostonských sezón hrál Krejčí dvakrát finále a jak v roce 2011, tak v roce 2013 ovládl bodování play off. Před třemi lety navíc jásal s trofejí nad hlavou. „Myslím, že náš tým má na to, aby Stanley Cup vyhrál ještě několikrát," řekl nejproduktivnější Čech minulé sezóny NHL, který v kanadském bodování předstihl i Jaromíra Jágra.

V létě zažil Krejčí dvě převratné události. Zarmoutil a v několika případech dokonce i rozplakal své fanynky, když se ve Šternberku oženil s americkou přítelkyní Naomi, o pár týdnů později podepsal s Bostonem novou šestiletou smlouvu na pohádkovou částku 43,5 miliónu dolarů (asi 900 miliónů korun). „Dává to smysl, David je totiž mozek našeho týmu," řekl trenér Bruins Claude Julien.

Od příští sezóny bude mít Krejčí sedmimiliónový plat, což je v Bostonu výsada jen těch největších hvězd - kanadského centra Patrice Bergerona, finského gólmana Tuukky Raska a slovenského kapitána Zdena Cháry. „S tlakem se srovnám, v Bostonu totiž máme velkou výhodu, že jádro mužstva je delší dobu pohromadě. Víme, co od sebe čekat," řekl Krejčí.

Češi v prvních útocích týmů NHL (podle nhl.com)
Lucic - Krejčí - Eriksson (Boston)
Hudler - Bäcklund - Setoguchi (Calgary)
Tlustý - E. Staal - Semin (Carolina)
Cammalleri - Zajac - Jágr (New Jersey)
B. Schenn - Giroux - Voráček (Philadelphia)
Hertl - Thornton - Pavelski (San Jose)
Palát - Stamkos -Johnson (Tampa Bay)
D. Sedin - H. Sedin - Vrbata (Vancouver)

Právě jeho útoku se však dotkla největší posezónní změna. Post pravého křídla opustil veterán Jarome Iginla a na jeho místo se posunul Loui Eriksson. A v Bostonu nastala nejistota. Najdou společnou chemii? Bude to klapat? Švéd totiž není klasický power forward jako Iginla, který po ledě létá od ‚severu k jihu' a když má puk na hokejce, tak do něj praští směrem k bráně. Eriksson se snaží mnohem víc i tvořit hru a kombinovat. V přípravě měla ale jeho souhra s Krejčím a Milanem Lucicem k dokonalosti daleko.

„Loui je levák na pravém křídle. Když mu puk hodím do pásma, musí koukat přes rameno a ještě dostane přihrávku na bekhend. Ale on je chytrý kluk. Poradí si s tím a bude to klapat," věří český centr prvního útoku.

„Potřebujeme, aby naše hvězdy hrály jako hvězdy. Pak to bude ok," prohlásil kouč Julien a je jasné, že tím myslel i Krejčího.

Další české otázky před startem NHL:
1. Jak si povede Ďábelské kvarteto?
Od výkonů české veteránské čety se budou zásadně odvíjet úspěchy či neúspěchy týmu New Jersey, který hodlá napravit dvouletou absenci v play off. Jaromír Jágr chce navázat na sezónu, v níž byl nejproduktivnějším hráčem týmu, a čekají ho i další zápisy do historických tabulek. Svou kariéru plánuje oživit Martin Havlát po boku Patrika Eliáše, jenž zase překročí hranici 1000 bodů v dresu Devils. Spoléhá se i na Marka Židlického coby tvůrce hry a dispečera přesilovek.
2. Obhájí pověst Hertl s Palátem?
Dlouho neměl český hokej tak výjimečné nováčky jako v minulé sezóně. Tomáši Hertlovi ze San Jose ale zabránilo bojovat o Calder Trophy zranění, Ondřej Palát z ambiciózní Tampy Bay se v hlasování vyšvihl na druhou příčku. Očekávání jsou velká a fanoušci budou netrpěliví. Hertlova role v ofenzivních plánech Žraloků se má zvětšit, u Paláta bude hodně záležet, zda dostane šanci vedle největší hvězdy Stamkose a také prostor v přesilovkách.
3. Co předvede Vrbata u Sedinů?
Třiatřicetiletý střelec se prohraboval mnoha nabídkami a zvolil tu, kde bude mít nejšikovnější spoluhráče i nejlepší plat v kariéře. S českým pravým křídlem chtějí Daniel a Henrik Sedinovi napravit předchozí nepovedený ročník, který byl pro švédská dvojčata z Vancouveru dokonce nejhorší za uplynulou dekádu. „Hledal jsem lajnu a spoluhráče, se kterými je velká šance na úspěch," vyhlásil Vrbata, od něhož se v novém prostředí čeká přes 30 gólů za sezónu.
4. Pozvedne Pavelec Winnipeg?
Na přelomu roku se Ondřej Pavelec vztekal, že se o něm nepíše v pozitivním světle. Jenže statistiky mluvily jasně: s průměrem 3,01 gólu na zápas byl mezi brankáři NHL až na 69. místě... Před novou sezónou už připustil, že se svými výkony v brankovišti Jets v minulé sezóně spokojený rozhodně nebyl. V létě 27letý gólman hodně zamakal, shodil pár kilo a v přípravě zářil. Teď je připravený vychytat i zápasy, v nichž ho defenzíva, jak je ve Winnipegu občas zvykem, moc nepodrží.

Reklama

Související témata: