Hlavní obsah

Pastrňák si na premiéru v NHL musí počkat, na farmu míří i Mrázek a Jaškin

Boston

Český hokejový útočník David Pastrňák začne sezónu na farmě Bostonu v Providence. Klub o tom informoval na svém twitterovém účtu. Osmnáctiletý talent, jehož si vybrali Bruins letos v první kole draftu jako 25. hráče v pořadí, bude v nižší AHL bojovat o šanci prosadit se do NHL. Po zranění ramena hned na začátku kempu totiž stihl jen poslední dva přípravné zápasy. Na farmu míří i brankář Petr Mrázek a bývalý slávistický forvard Dmitrij Jaškin.

Foto: Fred Beckham, ČTK/AP

David Pastrňák slaví s bostonskými spoluhráči gól.

Článek

Původně se předpokládalo, že Pastrňák buď vybojuje místo v kádru Bostonu, nebo se vrátí do švédského druholigového Södertälje, kde strávil minulé dvě sezóny. Právě takovou klauzuli má ve tříletém nováčkovském kontraktu, kterou podepsal v polovině července.

Jenže plány pozměnilo Pastrňákovo nešťastné zranění v tréninku po souboji s Mattem Bartkowským. Stříbrný medailista z letošního mistrovství světa osmnáctek ve Finsku musel vynechat pět přípravných duelů. Nastoupil až v pátek na ledě New York Islanders (6:1), v němž si připsal jednu asistenci, a v sobotu proti Detroitu (3:4 po samostatných nájezdech).

Hned po sobotní generálce na nový ročník manažer Bostonu Peter Chiarelli připustil, že existuje varianta, že Pastrňák zamíří do AHL, kde bude mít ještě šanci si o start v této sezóně NHL říci.

Vedle Pastrňáka v úterý s Bruins netrénoval ani forvard David Krejčí, který kvůli zranění nedohrál sobotní duel s Detroitem. Podle Chiarelliho jde o drobný zdravotní problém.

Brankář Mrázek začne sezónu na farmě

Na farmu do Grand Rapids putuje z Detroitu podle předpokladů i gólman Petr Mrázek. Dvě místa pro brankáře v kádru Red Wings patří jedničce Jimmymu Howardovi a dvojce Jonasu Gustavssonovi. Přestože se dvaadvacetiletému Mrázkovi přípravný kemp vydařil, podle kouče Mikea Babcocka bude lepší, když bude pravidelně chytat v AHL, než aby kryl záda Howardovi.

Z dosavadních 11 duelů v NHL má bronzový medailista z mistrovství světa z roku 2012 skvělý průměr 1,8 inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,6 procenta a dvakrát udržel čisté konto. Detroit jej draftoval v roce 2010 v pátém kole jako 141. hráče v pořadí.

V Grand Rapids už jsou také útočníci Martin Frk s Tomášem Noskem a obránce Richard Nedomlel. V prvním týmu naopak zůstal vedle beka Jakuba Kindla forvard Andrej Nestrašil, který je blízko premiéry v NHL.

"Kdyby se mě někdo zeptal pár týdnů před kempem, řekl bych mu, že na 99 procent budu poslán na farmu. Myslel jsem, že dostanu šanci tak ve dvou zápasech (přípravy). Kemp byl opravdu skvělý a jsem rád, že jsem pořád v týmu," řekl Nestrašil deník Detroit Free Press.

Jaškin odchází do Chicago Wolves

Na farmě zahájí sezónu i Dmitrij Jaškin. Český forvard si prozatím nevybojoval místo v kádru St. Louis a zamířil do celku Chicago Wolves. Jednadvacetiletý rodák z Omsku opustil kádr Blues v úterý při posledním škrtu v kádru spolu s obránci Chrisem Butlerem a Petterim Lindbohmem, kteří zamířili také do AHL, i forvardem Robbym Fabbrim, jenž se vrátil do juniorské OHL do Guelphu.

Jaškin v minulém ročníku sehrál v NHL 18 duelů a připsal si dva body za gól a asistenci. Dva zápasy v NHL má syn bývalého obránce Vsetína Alexeje Jaškina na kontě už i z ročníku 2012/13, kdy se k týmu připojil po skončení sezóny v juniorské QMJHL v Monctonu. St. Louis draftovalo bývalého hráče Slavie v roce 2011 ve druhém kole jako 41. hráče v pořadí.

Reklama