Hlavní obsah

Toronto - Montreal 3:4NHL začala, Češi zářili. Plekanec vystřelil Montrealu výhru, Vrbata uhasil nápor Plamenů

Aktualizováno

V úvodním hracím dni nového ročníku NHL o sobě pořádně dali vědět i čeští hokejisté. Tomáš Plekanec dvěma brankami rozhodl o výhře Montrealu 4:3 v Torontu a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Při své premiéře v novém působišti skóroval i Radim Vrbata, který se podepsal rozdílovou trefou na vítězném startu Vancouveru 4:2 v Calgary. V týmu poražených si připsal jeden gól Jiří Hudler. V dresu Canadiens si odbyl vítězný debut v nejslavnější lize světa forvard Jiří Sekáč.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Tomáš Plekanec, klíčový muž Montrealu v utkání NHL proti Torontu.

Článek
Fotogalerie

„Začátek nebyl z naší strany nejlepší, byli jsme pomalí a neplnili to, co jsme si před zápasem řekli. Ve druhé části zápasu jsme se ale zlepšili, více jsme se soustředili a góly přišly," citoval Plekance oficiální server nhl.com.

Kladenský odchovanec nejprve ve druhé třetině po sólovém úniku zakončeném blafákem srovnal na 2:2 a svým druhým zásahem večera 43 vteřin před vypršením normální hrací doby vystřelil hostům první dva body. Trefa to však byla vpravdě šťastná, Plekancovo nahození z rohu kluziště si totiž srazil do vlastní sítě bruslí při svém premiérovém startu v NHL mladý obránce Stuart Percy.

V závěru utkání strhl výhru na svou stranu i Boston, který bez zraněného Davida Krejčího udolal Philadelphii gólem z 59. minuty 2:1. U jediné branky Flyers asistoval Jakub Voráček, po jehož přihrávce vyrovnal v úvodu třetí třetiny zblízka Sean Couturier.

Radim Vrbata těžil v úvodním duelu v NHL za Vancouver ze spolupráce se švédskými dvojčaty Sedinovými v elitním útoku. Jeho branka na 3:1 původně nebyla rozhodčím kvůli vysoké holi a udivený český útočník sudímu vysvětloval, že puk zahrál baseballovým způsobem středem hokejky. Několikaminutové zkoumání videozáznamu dalo českému útočníkovi nakonec za pravdu a původní verdikt byl přehodnocen.

"Věděl jsem, že jsem měl čepel hokejky pravděpodobně nad horní tyčí, ale puk jsem zasáhl nástavcem. Říkali mi, že to bylo těsné, ale já jsem si byl jistý, že to byl gól. A jsem rád, že nám nakonec pomohl i ke dvěma bodům," radoval se Vrbata, jenž už v přípravě potvrdil svůj střelecký um třemi góly. Za dvě minuty po jeho trefě sice snížil Hudler, ale i přes závěrečný nápor už Calgary nesrovnalo a naopak inkasovalo při závěrečné power play.

Obhájce Stanleyova poháru Los Angeles podlehlo doma jednoznačně San Jose 0:4. Hosté svému rivalovi zkazili nejen slavnostní večer, během kterého šel ke stropu halu transparent připomínající červnový triumf Kings, ale částečně se též pomstili za vyřazení v play off. Brankář Antti Niemi je prvním gólmanem, jenž v začínající sezóně vychytal čisté konto. Potřeboval k němu 34 zákroků.

Výsledky zámořské NHL:
Toronto - Montreal 3:4 (2:1, 0:1, 1:2)
Branky: 9. Kadri, 20. Bozak, 58. Rielly - 25. a 60. Plekanec, 5. Pacioretty, 49. Subban. Střely na branku: 27:32. Diváci: 19 745. Hvězdy zápasu: 1. Plekanec, 2. Jemelin (oba Montreal), 3. Rielly (Toronto).
Boston - Philadelphia 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 11. R. Smith, 59. Kelly - 45. Couturier (Voráček). Střely na branku: 33:20. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: 1. Kelly, 2. Bergeron (oba Boston), 3. Couturier (Philadelphia).
Los Angeles - San Jose 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)
Branky: 6. a 36. Wingels, 24. Marleau, 37. Nieto. Střely na branku: 34:30. Diváci: 18 514. Hvězdy zápasu: 1. Wingels, 2. Burns, 3. Niemi (všichni San Jose).
Calgary - Vancouver 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Branky: 25. Byron, 34. Hudler - 12. Burrows, 26. Kassian, 32. Vrbata, 59. H. Sedin. Střely na branku: 25:33. Diváci: 19 289. Hvězdy zápasu: 1. D. Sedin (Vancouver), 2. Giordano (Calgary), 3. H. Sedin (Vancouver).

Reklama