Hlavní obsah

Rameno versus hlava. Gudas má zaděláno na první suspendaci sezóny NHL

Před premiérovým zápasem se fotil s fanynkami, mezi mantinely však předvedl svou drsnou tvář. Obránce Tampy Bay Radko Gudas je po zákroku na útočníka Floridy Scottieho Upshalla zralý na první suspendaci nové zámořské sezóny.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Obránce Tampy Bay Radko Gudas (vlevo) a útočník Floridy Tomáš Fleischmann.

Článek

Obávaný šerif NHL Brendan Shanahan se sice na jaře přesunul na pozici prezidenta Toronta Maple Leafs, to ale neznamená, že je jeho bývalý úřad nefunkční. Gudasovo extempore bude dozajista předmětem zkoumání.

Ke střetu, jenž nebyl v utkání sudími nijak penalizován, došlo ve druhé třetině floridského derby za stavu 1:1. Upshall ve vlastní třetině přebíral přihrávku, otočil se s pukem na hokejce, hlavu měl dole, ale než stačil nabrat rychlost, pocítil v obličeji tvrdost Gudasova ramenního chrániče. Přilba odlétla a jednatřicetiletý hokejista padl na led (na videu v čase 0:39).

„Dostal evidentní ránu do hlavy a nikdo si toho nevšiml. Nechápu to, ale co můžu dělat," vztekal se kouč Panterů Gerard Gallant. Spoluhráče Upshalla chtěl okamžitě mstít skoro dvoumetrový Gudbranson, ale mezi něj a českého beka se vmísili čároví sudí.

Nepáral se ani s Fleischmannem

Gudas si během necelé stovky zápasů v NHL vypěstoval pověst obávaného brusiče. V minulé sezóně předvedl 273 hitů, což ho vyneslo na třetí příčku v celé lize za Matta Martina z NY Islanders a torontského Codyho Fransona. Už v první třetině čtvrtečního utkání se Gudas moc nepáral ani s Tomášem Fleischmannem, krajana sestřelil na modré čáře.

Při posuzování zákroku bude jistě brána v úvahu i Gudasova ‚historie'. V NHL má za sebou několik sporných incidentů. Vedení Detroitu se loni hodně vztekalo poté, co loktem zranil v obličeji Johana Franzéna.

Nejvíc ale úřadoval právě proti Floridě, když diskutabilním zákrokem koleno proti kolenu poslal v březnu 2013 Krise Versteega na operační sál. V minulé sezóně se dokonce málem porval s celou lavičkou Panterů, když ho právě Upshall postříkal vodou z lahve. Gudas zlomil hokejku o mantinel u střídačky Panthers a předčasně putoval pod sprchy.

Čtvrteční zákrok proti Upshallovi tak může být někým považován za opožděnou vendetu. Vyfasuje za ni Gudas dodatečný trest?

Reklama

Související témata: