Hlavní obsah

Toronto se zřejmě vzdá Tomáše Kaberleho

TORONTO

Hokejové Toronto se zřejmě vzdá služeb Tomáše Kaberleho. Jeden z nejtalentovanějších světových obránců je pro klub v nové ekonomické éře NHL příliš drahý. Vedení Maple Leafs uvažuje o tom, že jej stejně jako dalšího beka Kena Kleeho vyváže ze smlouvy. Uvedl to list Toronto Sun. Kaberle je jedním z osmi hráčů, s nimiž má Toronto dojednaný kontrakt i na příští sezónu.

Foto: ČTK

Tomáš Kaberle (vlevo) z Toronta bojuje u hrazení s Tonym Hrkacem z Atlanty.

Článek

Kladenský odchovanec loni prodloužil své působení v týmu o dva roky. Přičemž stále není jasné, jestli se mu bude započítávat i rok, který mu uplynul kvůli výluce. Každopádně Kaberle je pro Toronto s platem 2,28 miliónu dolarů, v němž je už započítána čtyřiadvacetiprocentní srážka, příliš drahý. Podle nové kolektivní smlouvy musí každý klub vměstnat platy všech hráčů pod hranici 39 miliónů dolarů.

Jenže Toronto by podle nynějšího stavu muselo vynaložit jen na osm hráčů přes 27 miliónů a další zhruba dvacítce by muselo nabídnout titěrné gáže. Přitom se očekává, že bude chtít získat třeba Nieuwendyka, Robertse nebo Mogilného, kteří jeho barvy hájili před výlukou a nyní jsou nechráněnými volnými hráči.

Kaberle v rozhovoru pro list Toronto Sun přiznal, že mu myšlenka na to, že se jej klub bude chtít zbavit, probleskla hlavou. "Napadlo mě to. Toronto udělá to nejlepší pro tým. Jistěže chci zůstat tady, ale NHL je byznys," řekl smířlivě mistr světa z Vídně. Jinde než v Torontu, kam přišel v roce 1998, přitom v NHL nehrál.

Nový klub bude zřejmě hledat i Holík

Vedení Javorových listů má nyní čas do soboty 29. července na to, aby Kaberleho vyplatilo. Pokud tak učiní, musí mu dát dvě třetiny platu, na nějž má podle smlouvy nárok. Spekuluje se, že místo něj klub angažuje jiného špičkového zadáka, například nechráněné hráče Adama Footeho, nebo Scotta Niedermayera, jemuž ale vzhledem k nynější krizi nenabídne tak výhodné podmínky jako by to učinil před výlukou.

Mladší z bratrské dvojice obránců není jediným českým hokejistou, který se musí obávat, že jej klub jako drahého pošle jinam. V téže situaci je například v New Yorku Rangers Robert Holík, který má nárok na 6,7 miliónu dolarů, čímž zabírá skoro šestinu povolených výdajů klubu.

Reklama

Související témata: