Hlavní obsah

Švédská dvojčata našla českého sourozence. Sedinům to s Vrbatou klape

Vancouver

Zatím jde všechno podle plánu. Sedinové přihrávají, Radim Vrbata střílí a ve Vancouveru si mnou ruce, jakou posilu získali do elitní formace. Třiatřicetiletý hokejový útočník se v NHL gólově prosadil i ve druhém zápase za Canucks, kteří shrábli body v prodloužení proti Edmontonu.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Radim Vrbata (vpravo) slaví se spoluhráči Ryanem Stantonem (vlevo vzadu), Henrikem a Danielem Sedinem gól proti Edmontonu.

Článek

Jakoby švédská dvojčata zjistila, že mají ještě jednoho bratra. Spolupráce s českým střelcem totiž klape nad očekávání, o čemž svědčil třetí sobotní gól Vancouveru. Henrik přihrál Danielovi, který elegantní bekhendovou otočkou naservíroval puk Vrbatovi a ten bez rozmýšlení trefil odkrytou branku.

Sourozenci Sedinovi úspěšně zapomínají na nevydařenou poslední sezónu, svou statisticky nejhorší za minulých deset let. Drsné metody svérázného kouče Johna Tortorelly nenašly v týmu, který stojí na technických Švédech, odezvu. A Vancouver se po pěti letech neobjevil v play off. Vrbatův příchod má ale zajistit renesanci výkonů největších hvězd Canucks.

„V posledních sezónách jsme nemohli najít křídlo, hráli jsme snad s patnácti spoluhráči, ale pořád to nefungovalo," líčil Daniel Sedin. S českou pomocí by však měl být první útok Vancouveru zase ničivou zbraní. „Chemie mezi hráči buď je, nebo není. Já mám pocit, že ji máme a může to být ještě lepší," potěšilo Vrbatu.

Během šesti sezón ve Phoenixu dokázal střílet góly i po boku méně výrazných spoluhráčů. V ročníku 2011-12 se trefil pětatřicetkrát, což mu přisoudilo jedenácté místo v konečné tabulce střelců NHL. „Tehdy nám skvěle fungovala chemie s Martinem Hanzalem a Rayem Whitneym. Šance hrát se Sediny bylo něco, co jsem hledal. Nechtěl jsem jít po penězích, ale spíš jsem chtěl zase dobrou lajnu a dobré spoluhráče," řekl Právu Vrbata.

Vrbata: Kluci raději přihrávají, já radši střílím

Pro švédské duo je české křídlo požehnáním. Jakmile má některý ze Sedinů puk u mantinelu, Vrbata si sjíždí do ideální pozice a může čekat, že dostane přihrávku přímo na čepel. Navíc je pravák a opravdu se nebojí střílet: v minulé sezóně byl se 263 pokusy 11. v celé NHL.

„Role v lajně by měly být přesně rozděleny. Kluci raději přihrávají a já radši střílím. Sedinové nemají ambice přehrát někoho jeden na jednoho, ale do správných pozic se dostávají spoustou krátkých nahrávek. A to mi perfektně vyhovuje," tvrdil Vrbata, který za dva zápasy v dresu Vancouveru vypálil devětkrát. Celkově první řada Canucks v úvodních utkáních vyprodukovala čtyři góly, 8 asistencí a 22 střeleckých pokusů. To nezní špatně.

Ve Vancouveru přitom došlo v létě k řadě změn. Přišel nový kouč Willie Desjardins i nový generální manažer Jim Benning, mužstvo naopak opustily klíčové postavy - gólman Roberto Luongo a centr Ryan Kesler. Ze svých ambicí však Canucks nijak neslevili. „Je to paráda mít zase radost z hokeje," řekl Henrik Sedin. Vrbatův příchod je hlavním důvodem švédské spokojenosti.

V loňské sezóně NHL vstřelil Radim Vrbata v dresu Phoenixu 20 gólů. Kolik branek nasází letos v barvách Vancouveru?
Zaznamená víc než 20 gólů
96,8 %
Vsítí znovu 20 branek
1,4 %
Vstřelí méně než 20 gólů
1,8 %
Celkem hlasovalo 3897 čtenářů.

Reklama

Související témata: