Hlavní obsah

NHL nebo Rusko? Prestiž versus peníze

Jirka G. NovákSport.cz

Představitelé NHL by měli už v nejbližších hodinách oznámit, že několik měsíců trvající výluka slavné soutěže je u konce. Zaplesají srdce miliónů hokejových fanoušků a stovek hokejistů, i když jejich radost bude mít poněkud trpkou příchuť. Všichni totiž přijdou o velkou část peněz, na které byly zvyklí v minulosti. Pro volné hráče tak místo návratu do zámoří může být zajímavější angažmá v bohaté ruské lize.

Foto: ČTK

Zůstat nebo odejít za lepším? To nyní zvažuje řada hokejistů z NHL.

Článek

Řada hvězd z NHL měla díky výluce možnost okusit ruskou superligu v uplynulé sezóně 2004/05. A rozhodně nešlo jen o "malé ryby". Po ruských kluzištích se proháněly takové superhvězdy jako Jaromír Jágr, Dany Heatley, Ilja Kovalčuk, Vincent Lecavalier, Alexej Kovaljov, Nikolaj Chabibulin, Alexej Jašin, nebo nastupující hvězda Alexander Ovečkin.

Tihle hráči se ale téměř jistě v dalším ročníku superligy neobjeví. V Rusku sice vydělávali velké peníze (nejvíce Jágr, který si údajně přišel na dva milióny dolarů), ale v zámoří mají takové postavení, že i přes snížení platů o 24 procent si v NHL přijdou na mnohem více.

Velké rozhodování měl před sebou pouze Ovečkin, jednička loňského draftu NHL. Jeho práva v NHL patří Washingtonu Capitals, ale podle nových podmínek kolektivní smlouvy mu jako nováčkovi může nabídnout maximálně 850 000 dolarů ročně. Avangard Omsk mu přitom pro příští sezónu v ruské superlize nabídl plat ve výši 1,8 miliónu dolarů. Ovečkin se přesto rozhodl pro variantu vyzkoušet si NHL, možná ale i proto aby se vyhnul ruské arbitráži kolem jeho podivného odchodu z Dynama Moskva.

Crosby štědrou nabídkou pohrdl

Ve stejné situaci jako Ovečkin byl i další nadějný hokejista, kterému odborníci předvídají zářivou budoucnost. Stále ještě sedmnáctiletý Sidney Crosby je označován za dalšího Gretzkého a ve švýcarském Luganu mu nabízeli 10 miliónů dolarů za tři roky. On se ale rozhodl jít s kůží na trh do draftu, který se uskuteční během několika následujících dní.

A to i s vědomím toho, že ať už si ho vybere kdokoliv, jako nováček nemůže dostat více než 850 000 ročně. Někomu se to může zdát jako nepochopitelné rozhodnutí, ale Crosbyho agenti netruchlí. Kanadský zázrak má totiž už teď v kapse miliónové sponzorské smlouvy, které se společnostem vyplatí jen v případě, že bude hráč pořádně na očích v zámoří.

Desítky dalších volných hráčů patřících například k lepšímu průměru NHL ale budou mít před sebou zajímavou volbu. Takové peníze, které se jim nyní v NHL smrsknou o 24 procent, totiž mohou směle vydělat i v Evropě. A nejštědřejší podmínky nabízí ruská superliga.

V Kazani 70 miliónů, v NHL jen 39

Kazaň, která byla v loňské sezóně doslova napěchována hvězdami, měla údajně rozpočet kolem 70 miliónů dolarů. O tom si v současnosti kluby NHL mohou nechat leda zdát, platový strop pro všechny týmy totiž činí 39 miliónů. Proto už teď kluby uvažují, jak se co nejrychleji zbavit svých nejdražších hvězd. A když už v klubu zůstanou, musí se ušetřit na ostatních hráčích. V tom případě bude pro mnoho z nich lepší vydělavat jinde.

V Rusku by měl například zůstat útočník Pavel Dacjuk, jenž hrál v NHL naposledy za Detroit. Nejlepší hráč posledního ročníku superligy podepsal s Dynamem Moskva smlouvu i na další rok a to bez ohledu na vývoj výluky. To Alexej Kovaljov a Ilja Kovalčuk s takovou variantou nepočítají. "Hokej za oceánem je zajímavější než u nás," uvedl lakonicky zkušený Kovaljov, jenž naposledy hrál v Kazani.

Extraliga by nemusela být ochuzena

Některé posily z NHL by mohly zůstat i v české extralize. Setrvání v Česku vážně zvažuje Radim Vrbata. "Když platy klesnou o 24 procent, některým hráčům se nevyplatí do NHL chodit. A já bych byl asi jeden z nich," prohlásil už před časem útočník, který v době výluky hrál za Liberec. V Carolině dostával v sezóně 2003/04 necelých 400 tisíc a nyní by se mu plat ještě rapidně snížil.

V Českých Budějovicích takřka najisto počítají s dvojicí Josef Melichar, Václav Nedorost. Se Spartou se připravuje Jan Hlaváč stejně jako v Litvínově Martin Ručinský a Jiří Šlégr. Tato trojice patří mezi volné hráče a teprve je čekají jednání o smlouvě v NHL. Pravděpodobně se ale do zámoří nevrátí, což prorokuje manažer Pardubic a české reprezentace Zbyněk Kusý i dalším hráčům. "Dost hokejistů v Evropě zůstane," soudí.

Reklama

Související témata: