Hlavní obsah

Majitelé klubů NHL smlouvu schválili, výluka je u konce!

PRAHA

Majitelé všech třiceti klubů zámořské NHL schválili novou kolektivní smlouvu potřebnou pro chod nejslavnější hokejové soutěže. Podle kanadské televize TSN volba proběhla naprosto hladce a pro přijetí smlouvy se jednohlasně vyslovilo všech třicet klubů. Přesně 310 dnů trvající výluka NHL je tak definitivně u konce, už dříve dohodu schválili hráči.

Článek

Už ve čtvrtek se na schválení nové kolektivní smlouvy dohodli hokejisté sdružení v hráčské asociaci NHLPA. Téměř polovina z celkového počtu 532 hráčů osobně podepsalo dohodu na setkání v Torontu, další hlasovali prostřednictvím internetu. Pouze 68 hokejistů s novými podmínkami nesouhlasilo a odmítlo smlouvu podepsat. K ratifikaci však postačila dvoutřetinová většina.

K ukončení výluky tak zbýval už jen souhlas majitelů klubů NHL, kteří se sešli dnes v New Yorku na zasedání Rady guvernérů. Vzhledem k tomu, že obsah nové šestileté kolektivní smlouvy vyzněl pro majitele jednoznačně výhodně, dal se očekávat bezproblémový průběh hlasování. To se nakonec také potvrdilo, všech 30 klubů hlasovalo pro.

Nové logo a nová pravidla

"Díky schválení nové kolektivní smlouvy vás mohu všechny pozvat na novou sezónu," řekl na tiskové konferenci šéf NHL Gary Bettman. "Bude to éra ekonomické stability našich klubů, éra větší vyrovnanosti a také většího vzrušení a zábavy pro příznivce," dodal.

V pozadí s novým stříbrným a černým logem soutěže představil šéf NHL také změny pravidel. Jedná se o zrušení postavení mimo hru na střední, červené čáře, zmenšení výstroje brankářů a omezení možnosti gólmanů rozehrávat puk, s kterým souvisí i posunutí branek blíže k zadnímu mantinelu. Při ofsajdu na modré čáře nebude hra hned přerušena, pokud se útočící hráči nebudou snažit zapojit do hry a vjedou do středního pásma.

Nově také fanoušci v NHL už neuvidí nerozhodné zápasy, protože v případě rovnovážného stavu i po prodloužení rozhodnou o vítězi samostatné nájezdy. Nová kolektivní smlouva umožňuje hráčům účast na olympijských hrách v roce 2006 v Turíně a o čtyři roky později ve Vancouveru. V těchto dvou letech se nebude hrát tradiční Utkání hvězd NHL.

Radikální změny

Kvůli neústupnosti vyjednavačů se poprvé v historii ligy nehrála celá sezóna. V nejdelším pracovně-právním sporu v dějinách zámořského sportu nakonec museli zástupci hráčů výrazně ze svých požadavků slevit. Podle nové kolektivní smlouvy nyní například nesmí příjmy hokejistů přesáhnout 54 procent výnosu ligy.

Nejdiskutovanějším bodem smlouvy byl platový strop, kterému se zástupci NHLPA dlouho urputně bránili. Nyní nesmí kluby vynaložit na platy více než 39 miliónů dolarů, nejmenší rozpočet na platy je 21,5 miliónu. Navíc hráči se stávajícími kontrakty přijdou o 24 procent svého platu. Nováčci mohou mít maximální roční výdělek 850 tisíc dolarů.

Reklama