Hlavní obsah

Eliáš útočí hned na tři milníky! Všechny jsou moc lákavé, přiznává

Nejen Jaromír Jágr šplhá v probíhajícím ročníku hokejové NHL jejími historickými tabulkami. Jeho klubový spoluhráč z New Jersey Patrik Eliáš má před sebou hned tři významné milníky, které v příštích týdnech s vysokou pravděpodobností pokoří. Osmatřicetiletý centr je blízko dosažení hranice 400 gólů, 600 asistencí a tím pádem i 1000 kanadských bodů v základní části soutěže.

Foto: Mel Evans, ČTK/AP

Český hokejový útočník Patrik Eliáš z New Jersey.

Článek

Eliášovi k tomu chybí vstřelit šest branek, získat osm asistencí a připsat si čtrnáct kanadských bodů. Když byl nejproduktivnější hráč v dějinách Devils dotázán, která z těchto met je pro něj nejzajímavější, s odpovědí dlouho neváhal.

„Všechny tři jsou moc lákavé, ale nejvíc asi 1000 bodů a 400 gólů. Nikdy jsem se totiž nepovažoval za střelce, spíš za tvůrce hry," říkal v rozhovoru pro server northjersey.com. „Dát 400 gólů, to už je opravdu dost. Zvlášť v tomto týmu," připomíná Eliáš, že celou svou kariéru v NHL spojil s Ďábly, tedy týmem, který ve dvou posledních dekádách byl proslulý hlavně důrazem na perfektní defenzivu.

Bilance Patrika Eliáše v základní části NHL:
Zápasy1158
Góly394
Asistence592
Body986

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s New Jersey však prokázal, že střelecký instinkt v sobě má. Hned čtyřikrát nasázel v základní části NHL přes třicet branek, což už je považováno za vizitku kanonýra. Nejlépe se třebíčskému rodákovi dařilo v sezóně 2000/01 s Petrem Sýkorou a Jasonem Arnottem. Tehdy skóroval čtyřicetkrát! „Měl jsem pár povedených sezón, v nichž jsem získal sebevědomí. V těchto letech jsem si ověřil, že jsem schopný hrát v dobrých týmech a elitních formacích," uvedl Eliáš.

„Není mnoho hráčů (s takovou bilancí) a on toho navíc dosáhl během své kariéry jen v jednom týmu. To je docela působivé," vyzdvihl svého kamaráda a zároveň spoluhráče Martin Havlát, jenž k Devils zamířil v létě ze San Jose.

Reklama

Související témata: