Hlavní obsah

Táta po gólu jásal a líbal synovu přítelkyni. Asi nebude pět dní spát, smál se Sekáč

Montreal/Praha

Střeleckou premiéru si nechal na domácí led, na takřka posvátnou půdu věhlasných Canadiens, jejichž dres obléká. A navíc se hokejista Jiří Sekáč trefil před zraky své rodiny, která nechyběla v hledišti montrealského Bell Centra v zápase NHL s Bostonem (6:4). Hlasatel Michel Lacroix mohl s radostí zdůraznit, že publikum bylo svědkem první hráčovy trefy v zámořské soutěži...

Foto: Eric Bolte, Reuters

Útočník Montrealu Jiří Sekáč (vpravo) překonává brankáře Bostonu Tuukku Raska a zaznamenává premiérový gól v NHL. Vlevo přihlíží jeho spoluhráč Rene Bourque.

Článek
Fotogalerie

„Jeden z nejpůsobivějších momentů v mém životě," rozplýval se po utkání dvaadvacetiletý český útočník pro klubové stránky. Gólem rozpoutal i oslavu svých blízkých na tribuně. V hlavní roli byl otec, který nadšením líbal hráčovu přítelkyni.

Ač Sekáč junior dostával rady, ať se nerozptyluje, sám tátu v hledišti mezi 21 287 diváky při zápase pohledem hledal. „Ale marně, bylo tu moc lidí," poznamenal útočník, ale otcovu  reakci už krátce po utkání viděl na videu. „Bývá nabručený, ale teď má myslím lepší náladu," pravil střelec a byl na pohled velmi potěšen, že blízcí mohli vidět jeho slavný okamžik naživo. „Celá moje rodina mi pomáhá, jsou součástí mého života. Oni můžou za to, že jsem tady. A táta teď nebude tak pět dní spát," smál se.

I když jeho otec hraje jen na rekreační úrovni, přiznává úspěšný syn, že se na něj občas obrací před velkými bitvami. „Ne, neradí mi, jen mi přeje štěstí. Pomáhá mi psychicky. Gól věnuju celé rodině. Můj děda má právě sedmdesát. Myslím, že to je i pěkné přání pro něj," říkal dále.

Bourque pro mě odvedl dobrou práci, byl potěšen

V zámoří už hrál v Peterborough OHL a za Youngstown USHL. Do NHL rodák z Aše přišel jako nedraftovaný hráč po působení ve Lvu Poprad, po čtyřech zápasech venku se v prvním utkání před vlastním publikem prosadil v 39. minutě. Z dorážky do odkryté branky po střele Jarreda Tinordiho vyrovnal na 3:3 a zahájil obrat Canadiens. Před Tuukkou Raskem svedl před jeho gólem klíčový souboj Rene Bourque. "Odvedl pro mě dobrou práci," těšilo Sekáče.

Mohl zapomenout na pondělní nezdar na ledě Tampy, kde byl blízko k vyrovnávací brance na 2:2, ale gólmana Bena Bishopa zastoupil Anton Stralman a bruslí puk zastavil. Montreal nakonec rupnul 1:7. Teď spolupráce třetí formace, v níž vedle Sekáče jsou Lars Eller a Bourque, přinesla důležitou trefu.

Puk, kterým dosáhl prvního gólu v NHL a který mnozí hráči schraňují jako cennou relikvii, dá Sekáč strýci. „Aby si pamatoval můj střelecký debut," poznamenal a zopakoval: „Pro mě je to jeden z nejhezčích momentů života. Já se prostě nemůžu přestat usmívat."

Reklama

Související témata: