Hlavní obsah

Plekanec září v dresu Canadiens a chválí nováčka: Seky je výborný

Montreal/Praha

Po sezónách, kdy měl v montrealském dresu jako prvořadý úkol znechutit hru nejlepším útokům soupeře, se Tomáš Plekanec dočkal ofenzívní role i dravých spoluhráčů. V úvodním týdnu NHL nebylo podle vedení soutěže lepšího hokejisty než českého centra Canadiens.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Montrealský útočník Tomáš Plekanec se raduje z gólu proti Torontu.

Článek

Co pro hráče znamená, když vlétne do sezóny jako hvězda týdne?

Nějak se sešly zápasy, kdy mi to tam napadalo, ty puky se ke mně odrazily a některé góly byly docela důležité. Vítězný proti Torontu, kdy jsme dotahovali, nebo ve Washingtonu. My jsme tým, na který je upřeno hodně pozornosti, takže jsem rád, člověku to pomůže, když dobře odstartuje. Hraje se pak líp, ale zase se nesmí moc přemýšlet nad tím, jestli se bude dařit nebo ne. Důležitější je, že jsme nějaké zápasy vyhráli.

Po sobotě jste byli nejlepším týmem NHL. Zdůrazňovali vám trenéři, že začátek je extrémně důležitý, abyste na jaře nemuseli dohánět ztrátu?

Mám pocit, že i v těch posledních sezónách jsme začali dobře. Ale co se týká výsledků, tak to je nejlepší start sezóny, co pamatuju. Pět výher ze šesti zápasů... I když zase herně to až tak dobré není. Na tripu, kde jsme vyhráli tři ze čtyř utkání, se nám tolik nedařilo. Naopak jsme měli porady, že naše hra zdaleka neodpovídá tomu, co jsme si představovali.

Což se asi ukázalo při porážce 1:7 v Tampě...

Ten zápas byl ale zavádějící. My byli na konci tripu, který nebyl úplně jednoduchý kvůli cestování. Takže se nám nepovedl závěr a napadalo to ve třetí třetině do naší brány. Ale já to říkal už loni, že Tampa má dobrý tým. Teď jsou zkušenější, otrkanější a tím i nebezpečnější než minulý rok.

Debakl jste si ale vykompenzovali domácí výhrou nad Bostonem. Byla o to příjemnější, že hráčům Bruins na konci zápasu opět hodně tekly nervy?

Jestli narážíte na Marchanda, tak s ním já si na ledě nemám co říct (útočník Bruins označil v létě Plekance za hráče, kterého nejvíc nesnáší – pozn.). Vyhrát nad Bostonem zahajovací domácí zápas a po sérii, kterou jsme s nimi sehráli naposled (Montreal vyhrál v konferenčním semifinále 4:3 na zápasy – pozn.), bylo fajn. Ale je to jen jeden zápas a budou ještě další tři. Určitě si nemyslíme, že teď nad nimi všechno vyhrajeme a bude to fungovat stoprocentně.

Proměnili se v létě Habs k lepšímu?

Myslím, že to je dost podobné minulé sezóně. Přišel Parenteau, odešel Briere, typově shodní hráči. Co se týmu týče, tak jsme zase o rok ostřílenější. A taky mám pocit, že jsme rychlí. Máme hodně dobré bruslaře, ten tým je fakt nabruslenej a to by mohla být naše výhoda. Teď to jen potvrzovat.

Před sezónou se hodně mluvilo o tom, že byste mohl být v Montrealu kapitánem, nakonec máte na dresu áčko. Jak to berete?

To bylo téma fanoušků a médií, ale pro nás se nic nezměnilo. Lídři jsou jasní, což vyplývá z pozice v týmu. Jestli má někdo céčko nebo ne, v kabině neřešíme.

V zahajovacím zápase jste k sobě dostal mladá křídla Gallaghera a Galchenyuka a pak jste si pochvaloval, že v tak útočné řadě jste v Montrealu už dlouho nehrál...

Mě už s těmi kluky dali dohromady i loni, ale naše role byla jiná, jelikož jsme většinou dostali na starost ty nejlepší lajny soupeře. Naše hra vycházela z obranné třetiny, teď jsme daleko útočnější lajna. Začínáme střídání, dostáváme mnohem víc příležitostí a z toho pohledu je to jednodušší.

Takže byste mohl atakovat i své sedmdesátibodové osobní maximum ze sezóny 2009/2010? V předchozím ročníku jste bodově trochu slevil.

Na předpovědi je brzo. Minule tolik bodů nebylo (43 – pozn.), ale povedlo se mi dát 20 gólů, což je ve chvíli, kdy hrajete defenzívní hokej, pořád slušný. Já ale na ty statistiky nikdy moc nekoukal. Každý chce dávat góly, jenže role se rok co rok mění. Někdy dostane člověk takové úkoly, někdy jinačí. Letos to ale vypadá, že těch ofenzívnějších bude asi víc. Připomíná mi to doby, kdy jsem hrával s Kovaljovem nebo s Cammallerim. To jsme byli vždycky jednou ze dvou útočných lajn a člověku se hrálo o dost líp, když šel na buly ve třetině soupeře.

Poslední dva roky jste byl v Montrealu jediným Čechem. Jak se vám teď zamlouvá mít za spoluhráče Jiřího Sekáče?

Seky je výborný a naše vedení to vědělo. A nejen oni, ale i ty ostatní mančafty, co se ho snažily získat. U nás jen potvrzuje, proč byl o něj takový zájem. Dal svůj první gól a hned proti Bostonu, těžko jako montrealský nováček může chtít víc. Na první rok hraje hodně minut, což je pro něj jen dobře. Časem bude určitě dávat spoustu důležitých gólů.

Vy jste věděl, jaký má fyzický fond ještě předtím, než ovládl vaše předsezónní testy?

Běhat viditelně umí. (směje se)

Ale nebyl moc nadšený, že jste mu přisoudil přezdívku Forrest Gump.

Pozor, já to zase tak nerozšiřoval. Jen jsem říkal, že při tom testu běhal jako Forrest Gump. On by tam totiž běhal ještě dneska, kdyby ho nezastavili a neřekli mu, že už to není potřeba.

Nasbírá Tomáš Plekanec v letošní sezóně NHL více než 70 kanadských bodů a překoná tak své maximum ze sezóny 2009/2010?
Ano, získá víc než 70 bodů
73,7 %
Nasbírá 70 bodů
2,8 %
Získá méně než 70 bodů
23,5 %
Celkem hlasovalo 4560 čtenářů.

Reklama

Související témata: