Hlavní obsah

Tulák Vrbata je nejlepší posilou v NHL, píší zaoceánští odborníci

Vancouver

Radim Vrbata je ve svém živlu. Po přestupu z Phoenixu do Vancouveru se českému hokejistovi po boku bratrů Sedinových daří tak moc, že ho odborníci z The Hockey News označili za nejlepší posilu ze všech letních transferů v NHL.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Radim Vrbata (vpravo) slaví gól do sítě Edmontonu.

Článek

„Ještě je na nějaké soudy samozřejmě brzy, ale fanoušci už nyní začínají vyhodnocovat, kteří agenti odvedli nejlepší práci," stojí na prestižním webu, jehož autoři se sami pokusili sestavit pětici nejprospěšnějších přestupů.

A na samotné špici stojí jméno Radima Vrbaty. „Tulák, který přišel z Arizony, ale předtím hrál i za Colorado, Carolinu, Chicago a Tampu. V minulých pěti sezónách ofenzivně táhl Phoenix, ale byl v týmu jediný. Během svých let v Phoenixu nastřílel 135 gólů a posbíral 286 bodů ve 427 zápasech," píší stránky The Hockey News.

„A nyní, během pouhých tří zápasů společně s Henrikem a Danielem (Sedinovými), Vrbata skóroval třikrát a ke dvěma brankám pomohl asistencí," psali redaktoři po třech zápasech Vancouveru, z nichž Kosatky vytěžily maximum bodů. V neděli poprvé padly s Tampou Bay.

Vhodného parťáka k Sedinům hledali dlouho

Přestože Vancouver odehrál jen čtyři zápasy, drží se na sedmé příčce Západní konference. Příjemný start do sezóny podtrhává zejména výkon prvního útoku. Do toho k bratrům Sedinovým vedení týmu dlouho hledalo vhodného parťáka. A našlo ho až ve chvíli, kdy přišel nový generální manažer Jim Benning a trenér Willie Desjardins.

„Chemie mezi hráči buď je, nebo není. Já mám pocit, že ji máme a může to být ještě lepší. Šance hrát se Sediny bylo něco, co jsem hledal. Nechtěl jsem jít po penězích, ale spíš jsem chtěl zase dobrou lajnu a dobré spoluhráče," řekl nedávno pro deník Právo Vrbata. „Role by měly být rozděleny. Kluci raději přihrávají a já radši střílím," dodal třiatřicetiletý rodák z Mladé Boleslavi.

„Počet nastřílených gólů na zápas bude nejspíš klesat, přesto by ale Vrbata mohl zaútočit na své sezónní maxima," prorokuje The Hockey News. Bodově nejúspěšnější sezónu Vrbata zažil v dresu Phoenixu v ročníku 2011/12, kdy posbíral 62 bodů za 35 gólů a 27 asistencí.

Na druhém místě podle hodnocení skončil Johnny Boychuk z Islanders, třetí Paul Stastny ze St. Louis, čtvrtý Michail Grabovskij znovu z Islanders a pátý Daniel Winnik hrající za Toronto.

Podaří se Radimu Vrbatovi překonat vlastní rekord ze sezóny 2011/12, kdy zaznamenal 62 kanadských bodů?
Ano, posbírá víc bodů
93,3 %
Ne, svůj rekord nepřekoná
6,7 %
Celkem hlasovalo 4932 čtenářů.

Reklama

Související témata: