Hlavní obsah

Hašek myslí na olympiádu a Stanley Cup

OTTAWA

V dresu Ottawy bude v nadcházející sezóně NHL působit brankář Dominik Hašek. Vedení kanadského klubu potvrdilo, že s vítězem olympiády v Naganu počítá i po roční výluce. "Máme opci na jeho služby a hodláme ji využít," řekl generální manažer John Muckler deníku Ottawa Sun. Haškovi přitom bylo v lednu 40 let a v uplynulých třech sezónách pravidelně nechytal.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Dominik Hašek

Článek

Pardubický odchovanec, který před rokem se Senátory podepsal roční kontrakt, by si měl po využití opce vydělat 2,28 miliónu dolarů. Muckler nemá ani strach o Haškův zdravotní stav. "Mluvil jsem s jeho agentem Richem Winterem a Dominik je v pořádku. Už se těším, až ho uvidíme v kempu," řekl Muckler.

Hašek měl být před rokem jedním z hlavních trumfů Ottawy na cestě za ziskem Stanleyova poháru. Sezóna však byla kvůli sporům majitelů klubů a hráčské asociace o podobě nové kolektivní smlouvy zrušena. Stejná výzva stojí před brankářem i letos. "Chce dokázat, že je schopen chytat na nejvyšší úrovni. To je důvod, proč se vrací. Je odhodlaný ukázat lidem, že je schopný dovést tým ke Stanleyovu poháru," uvedl generální manažer klubu.

Své odhodlání potvrdil i sám Hašek v rozhovoru pro slovenský deník Pravda. "Chci se pokusit ještě něco velkého vyhrát. Momentálně se cítím fyzicky výborně, ani při trénincích nemám žádné problémy. Tělo si odpočinulo a doufám, že vydrží celou sezónu," řekl Hašek.

Počítá s pozicí jedničky

Šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje, ceny pro nejlepšího brankáře NHL, počítá s tím, že bude v novém působišti jedničkou. "O tom mě ubezpečil majitel klubu při podpisu smlouvy. Nechci dopředu říkat, jestli odchytám padesát nebo sedmdesát zápasů, ale cítím se dobře," podotkl Hašek, který v roce 2002 dovedl k vítězství v zámořské soutěži Detroit.

Podobný pocit chce zažít i příští rok. "Ottawa má výborné mužstvo s nejvyššími ambicemi. Stejně jako já. Kdybych měl být někde jen do počtu a bez šance vyhrát Stanleyův pohár, tak bych do toho nešel. Ve sportu se ale může stát cokoliv, to je na něm vzrušující," podotkl Hašek, jemuž podle zámořských médií pravděpodobně nebude krýt záda krajan Martin Prusek.

Vedle NHL láká v českého brankáře v příští sezóně i olympiáda v Turíně. Po turnaji v Salt Lake City sice mluvil o konci své reprezentační kariéry, nyní je ale vše jinak. "Vždy jsem považoval reprezentaci za čest a to platí. Vše ale bude záležet na tom, v jaké budu formě," řekl Hašek.

Start na mistrovství světa jej ale neláká. "Moje priority jsou jiné. Na šampionát se podívám v televizi," řekl český brankář. Fakt, že mu ve sbírce úspěchů chybí jen zlatá medaile z MS, jej moc netrápí.

Reklama

Související témata: