Hlavní obsah

Ashton z Toronta nesmí hrát 20 zápasů NHL za užití zakázané látky

Toronto

Trest na 20 zápasů dostal hokejový útočník Carter Ashton z Toronta Maple Leafs za užití zakázané látky. Třiadvacetiletý kanadský hráč se dušoval, že clenbuterol nepožil úmyslně. V prohlášení uvedl, že si v létě během přípravy na novou sezónu NHL půjčil inhalátor od jiného sportovce, když ho při tréninku postihl astmatický záchvat.

Foto: Rick Scuteri, ČTK/AP

Cartera Ashtona z Toronta (uprostřed) brání zadák Arizony Zbyněk Michálek.

Článek

"Připouštím, že jsem přes inhalátor užil clenbuterol, což je zakázaná látka. Použil jsem ho (inhalátor) dvakrát, ale ne se snahou získat sportovní výhodu nebo abych vědomě porušil podmínky antidopingového programu," uvedl Ashton.

Astmatické potíže u něj na konci srpna vyvolala námaha, což poté nahlásil lékaři v Torontu. "Od té doby mám od něj inhalátor předepsaný," dodal hráč.

Ashton, jehož do NHL draftovala v roce 2009 Tampa Bay, v této sezóně zasáhl do tří zápasů. V průměru strávil na ledě šest minut, bodově se zatím neprosadil. Během trestu přijde o část platu, což je podle zámořských médií asi 169 tisíc dolarů.

Odvolat proti postihu se nehodlá. "Jako profesionální hokejista uznávám, že jsem zodpovědný za to, co se dostane do mého těla. A bohužel jsem nekontroloval, co inhalátor obsahuje," dodal.

Reklama