Hlavní obsah

Pronger se stěhuje do Edmontonu, Modano zůstává v Dallasu

EDMONTON

Kanadský hokejový obránce Chris Pronger přestoupil v zámořské NHL ze St. Louis do Edmontonu. Vedení Blues vyměnilo 30letého nejužitečnějšího hráče soutěže z roku 2000 za beky Erika Brewera, Douga Lynche a Jeffa Woywitku. Pronger strávil v St. Louis devět sezón a byl kapitánem týmu. Své lídry si naopak ponechali v Dallasu a Detroitu, kde zůstávají Mike Modano, resp. Steve Yzerman.

Foto: archiv

Mike Modano zůstává v Dallasu.

Článek

St. Louis sice dalo Prongerovi v minulých dnech takzvanou kvalifikační nabídku nové roční smlouvy na 7,22 miliónu dolarů, ale společně s dalšími hvězdami Keithem Tkachukem a Dougem Weightem činil součet jejich možných výdělků 19,7 miliónu dolarů. To bylo pro klub při platovém stropu 39 miliónu dolarů na nový ročník neudržitelné.

Pronger dokázal získat v jednom ročníku Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Norris Trophy pro nejlepšího obránce a v roce 2002 se stal v Salt Lake City olympijským vítězem. Členem zlatého kanadského týmu z olympiády v roce 2002  byl rovněž obránce Eric Brewer, který má v St. Louis Prongera nahradit.

St. Louis opouští i Pavol Demitra, jenž se za posledních šest let stal třikrát nejlepším střelcem týmu. Třicetiletý reprezentant bude od příští sezóny  hrát za Los Angeles Kings. S kalifornským týmem NHL se útočník, který během výluky pomáhal Dukle Trenčín, dohodl na tříleté smlouvě s ročním příjmem 4,5 miliónu dolarů.

Hatcher do Philadelphie, Amonte v Calgary

Svou obranu notně posílili Letci z Philadelphie, když uzavřeli kontrakt s Derianem Hatcherem a navíc se dohodli na působení beků Mikea Rathjeho a Chrise Theriena. Hatcher přichází do Philadelphie z Detroitu a znovu se setká s trenérem Kenem Hitchcockem, pod nímž vedl kdysi  jako kapitán Dallas.

Z Philadelphie naproti tomu definitivně odchází Tony Amonte, jenž se dohodl na dvouleté smlouvě v Calgary. Nový kontrakt má říznému útočníkovi přinést 1,85 miliónu dolarů ročně. Calgary tak získalo náhradu za Martina Gelinase, jenž se upsal Floridě.

Modano i Yzerman zůstávají

V Dallasu s největší pravděpodobností zůstane Mike Modano. Podle zámořských médií se pětatřicetiletý centr dohodl se Stars na nové pětileté smlouvě. Modano je nechráněným volným hráčem a spekulovalo se o jeho možném odchodu do Bostonu, Atlanty či Pittsburghu.

Už dříve se na prodloužení smlouvy s Detroitem dohodl kapitán a duše týmu Steve Yzerman. Nová roční smlouva má čtyřicetiletému centrovi vynést 1,25 miliónu dolarů, s bonusy se může dostat až na dva milióny. Yzerman tak v Detroitu načne už svou 22. sezónu od svého vstupu do NHL.

Reklama