Hlavní obsah

Forsberga ulovili Letci, Ručinský opět Jezdcem

PRAHA

Kluby zámořské NHL se snaží posílit své kádry před dalším ročníkem tradiční soutěže. Kvůli změnám v NHL, zejména nově zavedenému platovému stropu, bylo na trhu nebývale mnoho kvalitních hráčů. Jedním z nejžádanějších byl i švédský útočník Peter Forsberg, jehož služby si ve středu pojistili Letci z Philadelphie. Smlouvu podepsal i český forvard Martin Ručinský, dohodl se s New Yorkem Rangers.

Foto: ČTK

Útočník Peter Forsberg z Colorada projíždí mezi Mariánem Gáboríkem (vlevo) a Darby Hendricksonem z Minnesoty.

Článek

Největší pozornost ve středečních transakcích na sebe strhla Philadelphia, která údajně podepsala dvouletou smlouvu na 10,7 miliónu dolarů s Peterem Forsbergem, který naposledy hrál v Coloradu. Švédská hvězda se tak po 14 letech vrací na místo činu. Flyers totiž Forsberga draftovali v roce 1991 jako celkově šestého v pořadí. V roce 1992 byl ale Švéd součástí transakce, která přivedla do Philadelphie Erika Lindrose.

Který tým NHL se ve středu nejvíce posílil?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Letci se po získání Forsberga dostali nad maximální hranici platového stropu, generální manažer klubu Bob Clarke ale hodlá vyměnit někoho ze stávajícího kádru, aby se Flyers opět dostali pod stanovenou hranici. Spekuluje se o odchodu Jeremyho Roenicka, zájem mají Králové z Los Angeles.

Ručinský je opět Jezdcem

Smlouvu v NHL podepsal i český útočník Martin Ručinský. Mistr světa z Vídně podepsal ve středu s New York Rangers, za které bude hrát už potřetí v kariéře. Veterán s třináctiletou zkušeností z NHL byl v březnu 2004 vyměněn z New Yorku do Vancouveru. V dresu Jezdců se potká s krajany Jaromírem Jágrem, Martinem Strakou a Markem Malíkem.

Velkou pozornost si v zámoří vysloužily i týmy Calgary a Dallasu. Ty nezískaly posilu z jiného celku, podepsaly ale smlouvy se svými hvězdami Jaromem Iginlou, respektive Mikem Modanem. Oba celky navíc podepsaly kontrakt s obránci, Plameny s Jordanem Leopoldem, Stars s Čechem Martinem Škoulou.

Služby svého útočníka Alexeje Kovaljova si novou smlouvou zajistil také Montreal, prodloužit si své angažmá se rozhodl také kapitán Vancouveru Markus Näslund. Nesetká se tak s kamarádem Peterem Forsbergem, jak se spekulovalo.

Edmonton výrazně posiluje

Výraznou posilu získal i Edmonton, který z New Yorku Islanders získal jednoho z nejlépe bránících útočníků soutěže Michela Pecu výměnou za Mika Yorka. Islanders musejí šetřit poté, co se rozhodli nevyplatit ze smlouvy Alexeje Jašina. Peca si v příštím ročníku vydělá 3,99 miliónu dolarů. Olejáři v tomto týdnu už získali výměnou se St. Louis jednoho z nejlepších obránců soutěže Chrise Prongera.

New York Islanders podepsali smlouvu se Slovákem Miroslavem Šatanem. Kapitán slovenských mistrů světa z roku 2002 opustil Buffalo a s Ostrovany podepsal tříletou smlouvu. Islanders se Šatanem počítají do útoku s ruským centrem Alexejem Jašinem.

Obránci jsou žádaným zbožím

Zkušeného beka získal i Boston, který podepsal jednoletý kontrakt na 4 milióny dolarů se sedmatřicetiletým Brianem Leetchem. Leetch strávil 17 let u newyorkských Jezdců, před uzávěrkou přestupů v roce 2004 byl vyměněn do Toronta. Leetch je s 996 body druhý v počtu získaných bodů mezi aktivními obránci.

Zvučnou posilu do defenzivních řad získal Pittsburgh. Tučňáci měli po zavedení platových stropů dostatek prostoru k podepisování nechráněných volných hráčů a svoji defenzivu vylepšili jedním z nejlepších ofenzivních obránců soutěže Sergejem Gončarem. Ruský hráč, který je nejlépe střílejícím bekem soutěže v posledních šesti sezónách, si za pět let přijde na 25 miliónů dolarů.

Reklama