Hlavní obsah

Generální manažer Ottawy trpí rakovinou tlustého střeva, boj s nemocí nemá šanci vyhrát

Ottawa

Generální manažer hokejistů Ottawy Bryan Murray trpí rakovinou tlustého střeva. Kolorektální karcinom v jeho případě pokročil už do posledního, čtvrtého stádia, jednasedmdesátiletý Kanaďan má metastáze v plicích a játrech a doktoři přiznávají, že svůj boj se zákeřnou chorobou nemá šanci vyhrát.

Foto: Profimedia.cz

Generální manažer Ottawy Senators Bryan Murray.

Článek

„V tuto chvíli neexistuje lék, který by mi pomohl. Budeme pokračovat s chemoterapiemi, díky kterým se, doufejme, nádory nebudou rozšiřovat a budu tak mít víc času," prohlásil Murray v rozhovoru pro kanadskou televizi TSN.

Murray se o své chorobě dozvěděl koncem června letošního roku, veřejnost však neinformoval, o jaký typ rakoviny se jedná, stejně tak o tom, jak vážná je jeho situace. Okamžitě zahájil léčbu, ta má ale bohužel jen paliativní formu.

Lékaři otci dvou dětí sdělili, že rakovinou trpí už sedm až deset let. Protože ale zanedbával preventivní prohlídky a neabsolvoval kolonoskopická vyšetření, doktoři nemoc zjistili až v době, kdy už je v nejpokročilejším stádiu.

Včasná kolonoskopie by problémy vyřešila

„Obyčejná kolonoskopie by v mém případě nejspíš problémy vyřešila. Jenže já na ni nešel. Tak jako spousta jiných mužů jsem to odkládal. Je to moje chyba," přiznává Murray s tím, že nikdo z rodiny stejným typem nemoci netrpěl a on sám dlouho ani nepociťoval žádné příznaky choroby.

„Celý tým má k Bryanovi ohromnou úctu. Stojíme za ním, všichni jsme s ním a budeme se mu snažit pomoc, jak jenom budeme moci," řekl Paul MacLean, kouč Senátorů, za které hraje i český útočník Milan Michálek.

Murraymu nejspíš zbývají poslední měsíce, možná rok života. Proto nyní apeluje na všechny, aby nepodceňovali pravidelné lékařské prohlídky. „Měli byste si být vědomi, jaké nebezpečí vašemu tělu hrozí. Lidé by měli pravidelně navštěvovat lékaře a preventivně podstupovat různá vyšetření."

Nelituje se

Sám sebe ale nelituje. „Když pravidelně chodíte do nemocnice a vidíte kolem sebe (nemocné) mladé lidi, jak vám může být líto sebe samého?"

Murray působí v Ottawě nepřetržitě od roku 2004. Nejprve jako hlavní trenér, od roku 2007 pak jako generální manažer. Největšího úspěchu dosáhl před sedmi lety, když coby kouč dovedl Senátory do finále Stanleyova poháru. To se mu povedlo i v době, kdy vedl Floridu a Anaheim. V NHL rovněž trénoval Washington a Detroit, funkci generálního manažera zastával kromě Ottawy i v Detroitu, Anaheimu a na Floridě.

Reklama

Související témata:
Tlusté střevo