Hlavní obsah

Z Haška se stala legenda i oficiálně, jako první Čech vstoupil do Síně slávy NHL

Aktualizováno

V noci na dnešek byl oficiálně uveden do míst, kam beztak už dávno patřil. Dominik Hašek se jako první Čech v historii stal členem hokejové Síně slávy NHL. Na éru jednoho z nejlepších gólmanů dějin se o víkendu vzpomínalo v Torontu, kde do Síně slávy vstoupili také obránce Rob Blake, útočníci Peter Forsberg, Mike Modano, rozhodčí Bill McCreary a in memoriam i bývalý trenér Pat Burns.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Dominik Hašek byl uveden do Síně slávy NHL

Článek
Fotogalerie

Program pro nové členy Síně slávy je tradičně našlapaný, ale i precizně promyšlený. Hašek společně s dalšími aktéry navštívili duel Maple Leafs s Pittsburghem, kde aplaudujícím divákům zapózovali na ledě a poté sledovali klání svých nástupců v čele se Sidneym Crosbym. „Díval jsem se na kostku, kde pouštěli moje zákroky, to bylo hezké. Je to Toronto, Kanada. Jinde na světě se tohle nezažije," líčil Hašek.

Devětačtyřicetiletý brankář se po nějaké době potkal se starými známými, kteří byli jeho vzory, rivaly i souputníky. Došlo i na setkání s legendárním ruským brankářem Vladislavem Treťjakem.

Hašek si také důkladně prohlédl zákulisí místa, které mu poctu udělilo, a v odlehčeném tónu absolvoval i besedu s fanoušky. „Ve dvanácti jsem byl u doktora, který když viděl, jak dokážu vybočit kolena, hned se mě ptal, jestli to nebolí a nechci předepsat nějaké prášky," pobavil Hašek torontské publikum.

Nástupce s podobiznou Haška na masce

Ve městech, kde v NHL působil, se v posledních dnech hodně píše o Haškově odkazu. „Byl to můj vzor," ujistil i současný český strážce branky Buffala Michal Neuvirth, který má Dominatorovu podobiznu na masce.

Právě v dresu Sabres zažil Hašek své nejlepší roky vyšperkované dvěma Hart Trophy (1997, 1998) pro nejužitečnějšího hráče NHL a šesti Vezina Trophy (1994, 1995, 1997–99, 2001) pro nejlepšího gólmana. Na Haška se ale vzpomínalo i v Chicagu, Detroitu, Ottawě...

Sestřihy, které běžely v zámořských televizích, představovaly nejlepší zákroky čísla 39 a nad některými z nich dosud zůstává rozum stát. Český fakír se plazí po ledě na břiše, přesto puk záhadně chytá vykopnutím betonu do vzduchu. Následuje skok do odkryté branky a vyrážečka dostává puk pár centimetrů vedle tyče... Plus další, další a další kousky, které doprovází obdivný ryk dobových komentátorů: „Hašek to předvedl zase! Jedinečný, skvělý, fenomenální!"

Pro Česko je symbolem olympiády v Naganu, kdy byl základním kamenem zlatého týmu, ale jeho zámořská stopa je delší a hlubší. Pro mnoho bývalých i současných hráčů je nejlepším gólmanem historie NHL, ačkoli jim kanadský patriotismus velí v této souvislosti mluvit o Patricku Royovi nebo Martinu Brodeurovi. „O Haškově jméně v souvislosti se Síní slávy neproběhla žádná diskuse. Prostě je v mnohých očích nejlepším brankářem v historii ledního hokeje," řekl Českému rozhlasu slavný Slovák Peter Šťastný. „To, co Hašek udělal pro hokej, Českou republiku a předtím Československo nebo Buffalo, je nevyrovnatelné," dodal. Ceremoniál v Torontu Šťastného slova jen potvrdil.

Mezi legendami jen jedenáct Evropanů

Od roku 1945 až do loňska bylo do Síně slávy vybráno 259 hokejistů (mezi nimi jsou i tři ženy), 101 trenérů či funkcionářů a 15 rozhodčích, ale stále mezi nimi chyběl český zástupce. Nyní jsou Hašek s Forsbergem desátým a jedenáctým Evropanem, kterým se dostalo této cti. První byl v roce 1989 Rus Vladislav Treťjak. Následovali Švéd Börje Salming (1996), Slovák Peter Šťastný (1998), Rus Vlačeslav Fetisov a Fin Jari Kurri (2001), další Rusové Valerij Charlamov (2005), Igor Larionov (2008), Pavel Bure a Švéd Mats Sundin (2012).

Jednačtyřicetiletý Forsberg má ve sbírce dvě olympijská zlata, dvakrát vyhrál Stanley Cup a dvakrát se stal mistrem světa. Opora Colorada, Philadelphie a Nashvillu je tak členem takzvaného Triple Gold Clubu. V roce 2003 získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL i Hart Trophy.

Všechny triumfy má ve sbírce i o tři roky starší kanadský obránce Blake, který spojil kariéru s Los Angeles, Coloradem a San Jose. Mistrovství světa i Stanleyův pohár vyhrál i rovněž čtyřiačtyřicetiletý americký útočník Modano.

Burns, který v listopadu 2010 zemřel v 58 letech na rakovinu, dovedl v roce 2003 k triumfu v play off NHL New Jersey. Třikrát byl vyhlášen nejlepším koučem zámořské soutěže.

Devětapadesátiletý McCreary patřil mezi nejlepší rozhodčí NHL. Na kontě má 1737 zápasů, do kterých zasáhl jako čárový nebo hlavní sudí. V play off byl nasazen do 292 duelů, což je rekord soutěže. Řídil i utkání na olympijských hrách nebo Kanadském poháru.

Reklama