Hlavní obsah

Bettman jednal v Moskvě o smlouvě s IIHF, do Čech se prý nechystá

PRAHA

Odmítnutí návrhu nové smlouvy mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) o odchodu evropských hráčů do zámoří donutilo samotného komisionáře NHL Garyho Bettmana k okamžité cestě do Moskvy. Po čtvrteční debatě se zástupci ruské strany i s prezidentem IIHF René Faselem zase odletěl Bettman spolu s viceprezidentem NHL Billem Dailym zpět do zámoří.

Článek

Žádná jednání s českou stranou, která jako jediná s Ruskem také současné znění kontraktu odmítla, naplánována dosud nebyla. Bettman na tiskové konferenci v Moskvě uvedl, že se do Česka kvůli zaneprázdnění nedostane, ale tvrdil, že v pondělí by měl zavítat do Prahy prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Martin Urban s Faselem mluvil telefonicky, ale žádná schůzka se zástupci NHL či IIHF podle jeho slov naplánována není.

"My jsme oznámili požadavky české strany, bez nich na smlouvu nepřistoupí," řekl Urban. Zástupci extraligových klubů se proti návrhu smlouvy jednomyslně postavili na středečním zasedání Asociace profesionálních klubů ve Velké Bíteši.

Nelíbí se jim výše minimální výše odstupného 150 tisíc dolarů za hráče, požadují odchodné i za hokejisty, kteří neodcházejí do NHL poprvé a jsou opět vázáni v evropském klubu smlouvou. Sporným bodem je i termín možných odchodů a splátkový kalendář odstupného. Ruské straně se prý nelíbí hlavně to, že kluby v zámoří nerespektují platné smlouvy hokejistů v ruské superlize.

Bettman optimistou

Své požadavky česká strana předložila a nyní čeká na odezvu z NHL. "Pokud chtějí v NHL české hráče, budou muset jednat oni. Ať už z toho vyplyne nová smlouva mezi NHL a IIHF, nebo budou jednat kluby přímo mezi sebou," doplnil Urban.

Ze sedmi evropských velmocí se postavili proti současnému znění Češi a Rusové, naopak Slovensko, Švédsko, Finsko, Švýcarsko i Německo byly pro. "Jsme optimisté a doufáme, že dosáhneme toho, aby smlouvu ratifikovaly všechny země," řekl Bettman v Moskvě.

V zámoří tlačí kluby čas, protože přestupní termín by se měl u hráčů s platným kontaktem v evropských klubech letos uzavřít 15. srpna. I na ten je ale například česká strana ochotna přistoupit jen za předpokladu splnění svých požadavků. Bettman proto okamžitě vyrazil do Ruska, kde se setkal prezidentem ruského svazu Alexandrem Stěblinem a zástupci superligy. Narychlo neměl ani vyřízené vízum, což řešili Rusové přímo na letišti Šeremetěvu.

V době odletu Bettman ani netušil, že se proti vyjádřila i česká strana. "Nevěděl jsem o tom, když jsem z New Yorku odlétal. Kvůli zaneprázdnění se musím vrátit do Ameriky, proto do Česka zavítá pan Fasel. Doufám, že on tento problém vyřeší," řekl dále Bettman. "Doufám, že najdeme společnou řeč," pokračoval komisionář NHL, jenž však nechce ze současné podoby návrhu couvat. "Rusové mají ještě čas do 11. srpna," dodal.

Reklama