Hlavní obsah

Pastrňák při debutu v NHL zaujal. Líbí se mi jeho hra, má rychlé nohy, chválil kouč Bostonu

Boston

Český talentovaný hokejista David Pastrňák si o šanci v NHL říkal hodně nahlas. Na farmě v Providence nasbíral osmnáct bodů v sedmnácti zápasech a s pěti góly vedl tabulku střelců nováčků AHL. Není divu, že když kouč Bostonu Claude Julien potřeboval před utkáním s Pittsburghem posílit ofenzivu, ukázal na českého mladíka.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Bostonu David Pastrňák (uprostřed) mezi hráči pittsburghu Sidneym Crosbym (87) a Christianem Ehrhoffem (10).

Článek

Medvědi totiž naposledy vyšli střelecky naprázdno, když prohráli s Montralem 0:2. Už s Pastrňákem v sestavě se sice trefili, ale nakonec prohráli s Pittsburghem 2:3 v prodloužení.

Osmnáctiletý český talent oblékl dres s číslem 88 a utkání začal ve čtvrté lajně s Jordanem Caronem a Alexanderem Chochlačevem. „Snažil jsem se odvést to nejlepší pro tým. A užít si svůj čas na ledě," přibližoval své dojmy deníku Boston Globe.

Během zápasu si ale zahrál i v dalších dvou formacích, jak s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem, tak s Danielem Paillem a Gregorym Campbellem. Jeho nejlepší pasáž přišla ve třetí třetině, kdy parádní bekhendovou přihrávkou poslal do šance Marchanda.

Pastrňák nakonec strávil na ledě sedm minut a 53 sekund, zahrál si i minutu a 21 sekund při přesilové hře. „Museli jsme ho pořádně vyzkoušet. Má opravdu dobré nohy, je velmi dynamický. Zařadil jsem ho tedy hned do několika formací. Zahrál si i s Bergyho (Bergeronem) útokem vedle Marshe (Marchanda) a jedno střídání se jim v útočném pásmu opravdu povedlo. Jeho hra se mi hodně líbí. Vím, že nedostal zrovna moc icetimu. Ale když už byl na ledě, líbilo se mi, co předváděl," chválil českého hráče kouč Claude Julien.

Ještě zlepšit defenzivu

Zbylí spoluhráči z původního čtvrtého útoku, s nimiž rovněž nastupuje v Providence, dostali na ledě ještě mnohem méně času než český hráč. „Jsme ale každý jiný typ hokejisty. Hrajeme už dlouho spolu a víme o sobě, kde na ledě jsme. Kluci mi obzvlášť ze začátku hodně pomohli," pochvaloval si výpomoc spoluhráčů z farmy.

Pastrňák si vedl výborně už na předsezónním kempu Bruins, v rozletu ho ale přibrzdilo zranění ramena. Od té doby se mu podařilo nabrat svalovou hmotu a celkově zesílit, což je pro profesionální hokej v zámoří obzvlášť důležité.

„Cítím se teď silnější na puku i u mantinelu. Myslím, že mi to dost pomohlo. Nijak jsem neztratil na bruslení. Možná na váze ještě trochu přidám," plánuje Pastrňák.

Spolu s tím musí ještě zapracovat na defenzivní hře. „On je velmi šikovný hráč. Umí dávat góly. Neočekáváme dokonalost. Ale musí být alespoň trochu spolehlivý i defenzivně. Na tom tady teď hodně pracuje a lepší se," dodal kouč Julien.

Tomu v týmu stále chybí jiný Čech David Krejčí. Elitní centr neodehrál sedm z posledních osmi zápasů. Bližší okolnosti jeho zranění ale klub úzkostlivě tají. „Bylo mi řečeno, že nejde o nic, co bychom měli řešit celou sezónu. Vím, že to asi vzbuzuje podiv, ale podle mých zpráv by se mělo vše brzo vyřešit," mlžil Julien.

Reklama

Související témata: