Hlavní obsah

Jágr inkasoval tvrdý hit. Židlický si sypal popel na hlavu po hrubce a vlastenci

Vancouver

Tohle opravdu nebyl jeho zápas. Český obránce Marek Židlický se výrazně podepsal po porážku New Jersey 0:2 na ledě Vancouveru Canuks. Nejprve neuhlídal střelce úvodního gólu Alexandra Burrowse, v závěru při tlaku Devils založil brejk soupeře a pak si nešťastně srazil puk do vlastní brány, čímž zpečetil porážku svého týmu.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Obránce New Jersey Devils Marek Židlický (uprostřed) se snaží Shawna Matthiase z vancouveru před brankářem Corym Schneiderem.

Článek

Hokejisty Vancouveru nijak nerozhodila ani emotivní předzápasová rozlučka s bývalým koučem a hráčem Canucks Patem Quinnem, jenž v neděli zemřel. Dojemný úvod měl naopak pro domácí spíše elektrizující efekt.

Ofenzivní hvězdy hostů v čele s Jaromírem Jágrem či Patrikem Eliášem si v úvodu zápasu ani neškrtly. „Prvních deset minut nás válcovali, pak už to byl ale celkem vyrovnaný zápas," hodnotil kouč Devils Peter DeBoer. Zároveň vyzdvihl zásluhu brankáře Coreyho Schneidera: „Corey byl excelentní, dal nám šanci přežít tu úvodní desetiminutovku a najít vlastní rytmus."

Po bezbrankové první třetině ale přišla na začátku druhého dějství první špatná chvilka Marka Židlického. Neuhlídal u tyče Burrowse, jenž tečoval do brány křížnou střelu Kevina Bieksy. „Byl to můj hráč. Trochu jsem ho ztratil a on dal gól... to je neomluvitelné," sypal si popel na hlavu český zadák.

Ďáblové ale přeci jen ve třetí třetině vystupňovali tlak. Nastartoval je mimo jiné i tvrdý hit, který inkasoval u mantinelu jeden z nejaktivnějších hráčů hostů Jaromír Jágr. Českou legendu zboural u mantinelu obránce Luca Sbica.

Snahu o obrat ale definitivně zhatil další nešťastný moment Marka Židlického. Nejprve ztratil puk u útočné modré čáry, čímž pomohl k rychlému brejku Shawna Matthiase. Jeho zakončení sice brankář Schneider kryl, ale dojíždějící Židlický mu puk srazil za brankovou čáru.

„Chybělo ještě pět minut do konce, chtěli jsme tady vyhrát. Je jasné, že ofenzivní hráči se snaží něco vytvořit. Kdyby se mu to povedlo a dali jsme z toho gól, všichni bychom ho teď plácali po zádech. Takže ani já se teď nechystám ho hodit pod autobus," zastal se gólman s humorem českého obránce.

Nicméně Devils museli zkousnout čtvrtou porážku z posledních pěti zápasů. „Chtěli jsme z tohoto tripu vyválčit alespoň jedno vítězství, ale dnes jsme hráli asi vůbec nejtěžší utkání," posteskl si Patik Eliáš.

Reklama

Související témata: