Hlavní obsah

Gretzky bude trénovat hokejisty Phoenixu

Nejslavnější hokejista historie Wayne Gretzky si poprvé v životě vyzkouší roli kouče. V příští sezoně bude trénovat v NHL tým Phoenix Coyotes, jehož je spoluvlastníkem. Gretzky to v pondělí sám oznámil na tiskové konferenci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky

Článek

Informaci o přesunu Gretzkyho na střídačku přinesl ještě před dnešní oficiálním uvedením do funkce list Arizona Republic. "Budu k vám upřímný. Když mi bylo dvaadvacet, třiadvacet nebo čtyřiadvacet, vůbec by mě nenapadlo, že bych někdy mohl trénovat v NHL," řekla listu čtyřiačtyřicetiletá legenda, jež ukončila kariéru v roce 1999.

Pomocníky nového kouče na lavičce Coyotes budou bývalý asistent z Detroitu Barry Smith, někdejší Gretzkyho spoluhráč z Los Angeles Rick Tocchet a dosavadní kouč Phoenixu Rick Bowness. "Jsem nadšený z toho, jaké lidi mám kolem sebe," uvedl držitel většiny nejdůležitějších rekordů v NHL.

Na střídačcce poprvé v roli trenéra

Rodák z kanadského Brantfordu se na střídačku v roli trenéra postaví poprvé, dosud byl "pouze" generálním manažerem kanadského národního týmu pro olympijské hry a Světový pohár. "Jistě, nejsem žádný Scotty Bowman," jmenoval Gretzky slavného kouče, když přišla řeč na jeho nezkušenost s trénováním. "Ale znám tuhle hru a miluju ji. Navíc mám k ruce skvělý tým spolupracovníků a hráčů," dodal Gretzky, jenž na nedávném draftu přivítal ve Phoenixu jako prvního hráče českého útočníka Martina Hanzala.

"Jsem z toho strašně vzrušený, takhle jsem se necítil od sedmnácti let," poznamenal před nástupem do funkce Gretzky, jenž v dresu Edmontonu Oilers získal čtyřikrát Stanley Cup. "Je to pro mě nová výzva. V posledních týdnech jsem sledoval baseballový tým mého syna a trochu jsem dostal svrbění trénovat. Vím, že to zní směšně, ale je to tak," uvedl muž, jemuž klub Phoenix Coyotes patří z osmnácti procent.

Koučovat bude i Petra Nedvěda

Gretzky se zapsal nesmazatelně do dějin NHL během dvaceti sezon, v nichž hájil barvy Edmontonu, Los Angeles, St. Louis a New Yorku Rangers. Na svém posledním působišti se setkal i s českým útočníkem Petrem Nedvědem, jehož nyní bude ve Phoenixu koučovat.

Gretzky vyhrál desetkrát kanadské bodování základní části a v 1487 zápasech zaznamenal rekordní sbírku 894 gólů a 1963 asistencí.

Reklama