Hlavní obsah

Gólová Sahara. Hemský v Texasu trpí žízní, od začátku sezóny se ještě netrefil

Dallas

Po čtvrtině základní části NHL je jasné, že k životní sezóně má našlápnuto Jakub Voráček, kariérní maxima by mohli atakovat Jiří Hudler a Radim Vrbata. Ne všichni čeští útočníci ale za mořem prožívají radostné týdny. Nula v kolonce gólů užírá Aleše Hemského v Dallasu.

Foto: Andrew Nelles, ČTK/AP

Aleš Hemský z Dallasu (vlevo) a hokejista Chicaga Brandon Saad.

Článek

Ať dělá, co dělá, v dresu Stars se ještě netrefil. A střelecký blackout trvá už 21 utkání. Český útočník vyslal na branky soupeřů šestatřicet střel, aniž by skóroval. Ani taková Sahara však kupodivu není Hemského antirekordem. V nováčkovské sezóně 2002-03 nedal od jejího začátku gól dokonce ve 25 utkáních.

Trenér týmu Stars Lindy Ruff už neví, jak probudit jednatřicetiletého Čecha, jemuž přitom chybí jediný kanadský bod do kariérní pětistovky. „Hemmer je spíš tvůrce hry, než střelec, ale rozhodně po něm chci, aby pálil víc," vyzýval vyhlášeného hračičku dallaský trenér.

Pravdou je, že Hemský až moc často hledá spoluhráče v lepší pozici, než aby sám zkusil vystřelit. Drtivá většina z jeho 146 gólů v základní části NHL přitom byla ukázkou šikovnosti a hokejové ekvilibristiky. Jenže v této sezóně fanoušci Dallasu nic takového obdivovat nemohou. Pouhých pět asistencí je chabou náplastí na velká očekávání, která byla s Hemského příchodem spojena.

V Ottawě pookřál, v Dallasu se trápí

Rodák z Pardubic strávil v Edmontonu 12 let, nejlepší období tam zažil v sezóně 2005-06, když v základní části nasbíral 77 kanadských bodů a chyběla mu jediná výhra, aby se stal vítězem Stanley Cupu. Od té doby se Oilers marně pokoušejí o postup do play off.

V minulé sezóně se český ofenzivní mozek ocitl v Edmontonu dokonce v bránící lajně a Hemskému tak bylo jasné, že nastal čas, aby se posunul dál. Po trejdu se ocitl v Ottawě, kde okamžitě pookřál. Ve dvaceti zápasech posbíral sedmnáct bodů.

V létě pak podepsal tříletou smlouvu s Dallasem na 12 miliónů dolarů a společně se spoluhráčem z Ottawy Spezzou měli být klíčovými postavami texaského mužstva. V klubovém bodování útočníků Stars je však nyní Hemský až jedenáctý. „Není to jednoduché zvykat si, když strávíte tak dlouhou dobu v jedné organizaci jako Hemmer," tvrdil Shawn Horcoff. „Když jsem šel loni z Edmontonu do Dallasu, taky mě to potkalo."

V kabině někdy jediný novinář

Hemský se ocitl ve státě, který o hokej tolik zájmu nejeví. „Lidi se mě dost často ptají, jaký sport vlastně dělám. Že nehraju americký fotbal, chápou," vtipkoval Hemský zvyklý na velký zájem fanoušků i tlak médií. „Tady občas do kabiny přijde jen jeden novinář..."

Podle generálního manažera Jima Nilla měl být tandem Hemský, Spezza podpůrnou silou pro elitní dallaské duo Seguin, Jamie Benn. Jenže plány nevycházejí. Ruff už posily stačil od sebe roztrhnout, český útočník se objevil také ve čtvrté řadě, a 13. listopadu v duelu s Los Angeles dokonce na tribuně, ačkoli byl zdravý.

To se Hemskému nestalo od jeho nováčkovské sezóny 2002-03. „MacT (kouč MacTavish) mě tehdy posadil asi na dvacet zápasů v řadě. Byl jsem mladý a na NHL nepřipravený," řekl Hemský deníku Edmonton Journal.

Teď má ale odehráno skoro 700 zápasů a v hlavě kupu starostí. „Když přijdou problémy, tak je určitě lepší hrát za Dallas. V Edmontonu by to řešili úplně všichni. Ale nechci se nijak vymlouvat," prohlásil Hemský.

Kouč Ruff už ho totiž zase dal dohromady se Spezzou a věří v obrat. „Trénoval jsem spoustu kluků a občas to zabere delší dobu, než si zvyknou v novém prostředí. Některým to trvalo i rok," vzpomínal kouč. Tak dlouho ale Hemský na veselé časy čekat určitě nehodlá.

Reklama

Související témata: