Hlavní obsah

SOS! San Jose zoufale hledalo gólmana pro NHL, neznámému třicátníkovi se splnil sen

Večer je čekalo domácí utkání NHL proti Calgary, ráno ale vedení hokejistů San Jose zjistilo, že nemá brankářskou dvojku k Antti Niemimu. Dva rezervní gólmani byli kvůli zraněním mimo hru, stáhnout si jiného z farmy ve Worcesteru zase nešlo, protože tým v tu dobu byl na venkovním tripu a včasný návrat do Kalifornie byl nerealizovatelný. „Tak kdo ještě zbývá? Kdo z okolí by nám mohl pomoci?“ přiznával kouč Sharks Todd McLellan, že se začal cítit vcelku bezradně.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Ryan Lowe na střídačce Sharks.

Článek

Alex Stalock je kvůli potížím s levým kolenem na listině zraněných už od 12. listopadu a ve středu ráno přišla pro Sharks další rána. Podrobnější lékařské vyšetření ukázalo, že kvůli zranění v horní části těla z úterního tréninku nebude k dispozici ani Troy Grosenick. A s vědomím, že takhle narychlo nelze povolat ani náhradu z farmy, ocitli se Žraloci v nezáviděníhodné situaci.

Vtom si ale vzpomněli na Ryana Lowea. Že vám jeho jméno nic neříká? Není divu. Třicetiletý rodák z Kalifornie nikdy v hokeji na vrcholové úrovni nepůsobil, naposledy chytal v australské nejvyšší soutěži. Jenže to už je rok stará událost. Od května letošního roku působí jako trenér brankářů u juniorského týmu San Jose.

Když mu proto ráno zazvonil telefon a na druhém konci se ho asistent generálního manažera Žraloků Wayne Thomas zeptal, jestli by večer nechtěl krýt v NHL záda Niemimu, pochopitelně ho to překvapilo. Ihned ale kývnul. „Za nic na světě bych si to nenechal ujít," vyprávěl Lowe. Co na tom, že zrovna pobýval přes 550 kilometrů daleko od San Jose...

Lowe: Nikdy na to nezapomenu

Odpoledne už s klubem podepsal profesionální zkušební kontrakt a večer pak s dresem číslo jedna na zádech a v kšiltovce na hlavě usedl na střídačku Sharks. „Jako náhradní brankář jsem byl připraven už před osmi lety asi ke dvaceti zápasům a do jednoho jsem v jeho průběhu i nastoupil. Takže tuhle praxi trošku znám," říkal Lowe. Jenže tehdy působil v nižší zámořské soutěži East Coast Hockey League, zatímco teď se ocitl v nejlepší hokejové lize světa.

„Být nachystán na utkání NHL, tomu se nemůže nic vyrovnat. Už jenom pozorovat, jak se takoví hráči připravují na zápas, na to nikdy nezapomenu. Byl to úplně jiný level. Opravdu úžasná, úžasná příležitost," neskrýval nový spoluhráč Tomáše Hertla nadšení a přiznal, že v koutku duše si přál zasáhnout i do zápasu.

„Samozřejmě, že jo. Ale když jsem viděl, jak (Niemi) chytá, věřil jsem, že zápas zvládneme. Bohužel se to nepovedlo," říkal Lowe po zápase, který Žraloci prohráli 0:2, když oba góly Plamenů vstřelil český útočník Jiří Hudler.

U dalšího utkání Žraloků však už Lowe nejspíš nebude. I kdyby se nestihl dát do pořádku Stalock či Grosenick, klub by povolal náhradu z farmy, nejspíše J.P. Andersona.

Reklama

Související témata: