Hlavní obsah

Hokejový Světový pohár bez Slovenska? Je to fér, už nemáme dost hráčů, přiznává Halák

Ještě před dvěma roky hráli finále mistrovství světa, před dvanácti lety slavili světové zlato a na předposlední olympiádě ve Vancouveru pořádně zatápěli v semifinále domácí Kanadě (3:2), jenže teď už se s hokejovými reprezentanty Slovenska na špičkové scéně moc nepočítá. Někteří z nich tak dokonce kvitují fakt, že by si na plánovaném Světovém poháru zahráli v kombinovaném týmu s hokejisty jiné státní příslušnosti.

Foto: Andy Marlin, Reuters

Gólman New Yorku Islanders Jaroslav Halák (vlevo) by se společnému evropskému týmu pro Světový pohár nebránil.

Článek

Na Světovém poháru 2016, který se odehrává v režii zámořské NHL, by mělo startovat šest klasických reprezentačních týmů Kanady, USA, Ruska, Švédska, Finska a České republiky. Vedle nich by se měly objevit dva all-star týmy. Jeden složený ze zbývajících evropských zemí jako právě Slovensko, Dánsko, Lotyšsko, Švýcarsko, Německo či Slovinsko. Druhý by pak vznikl výběrem hráčů ze Severní Ameriky, kteří se nevešli do kádrů USA a Kanady.

„Očividně je to fér. Bývaly časy, kdy si Slovensko mohlo pro Světový pohár vybírat ze čtyřiceti hráčů z NHL. Teď jich tam máme tak nanejvýš dvanáct, takže z toho se jen těžko buduje tým," nastínil realitu brankář New Yorku Islanders Jaroslav Halák pro server sports.yahoo.com.

Vanek a Kopitar v týmu s Chárou?

O úpadku slovenského hokeje, který se zdá být mnohem hlubší než v případě České republiky, se mluví již dlouho, ale je jasné, že jména jako Zdeno Chára, Marián Hossa nebo Marián Gáborík by na špičkové mezinárodní hokejové akci chybět neměla. Stejně jako třeba Rakušan Thomas Vanek nebo Slovinec Anže Kopitar.

„Pro fanoušky to může zajímavé vidět hráče z různých států v jednom týmu a sledovat, jak jim to spolu půjde proti ostatním reprezentacím," pokračoval Halák.

Podobně vidí situaci i jeho spoluhráč z Islanders, dánský forvard Frans Nielsen. „Líbí se mi ta myšlenka. Bylo by zajímavé vyjet proti Kanadě v plné síle a mít proti ní šanci. Po ničem jiném netoužím. Je třeba být k sobě upřímný. Jestli Kanada, Švédsko a USA povolají to nejlepší, co mají, nemáme (Dánsko) proti nim žádnou šanci," myslí si Nielsen.

Měla by reprezentace Slovenska startovat na Světovém poháru?
Ano, určitě by tam neměla chybět
36,9 %
Ne, Slováci by měli hrát jen v týmu zbytku Evropy
63,1 %
Celkem hlasovalo 16533 čtenářů.

Reklama

Související témata: