Hlavní obsah

Jednání zástupců NHL v Praze o smlouvě s IIHF posun nepřinesla

PRAHA

Pražské jednání viceprezidenta NHL Billa Dalyho o návrhu nové smlouvy s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) o odchodu evropských hráčů do zámoří žádný posun nepřinesla. Česká strana na téměř čtyřhodinové schůzce přednesla své požadavky a další setkání je naplánováno na pátek do Curychu. Ve Švýcarsku budou řešit problematický kontrakt zástupci pěti největších evropských velmocí.

Článek

Tři z nich - Švédsko, Finsko a Slovensko - se smlouvou souhlasily. Jenže zástupci NHL požadují souhlas všech evropských zemí, jinak k dohodě nedojde. Češi i Rusové požadují za své hráče po NHL víc peněz. Současný návrh zaručuje minimální částku za odchod hokejisty na 150 tisíc, česká strana chtěla zhruba dvojnásobek. Mezi sedmi body, které se zástupcům APK nelíbily, je také termín možnosti odchodu hráče s platným kontraktem, zkrácení termínu plateb nebo i zohlednění kurzu dolaru.

Zástupci NHL nicméně projevili ochotu jednat o podmínkách, které v posledních deseti letech Evropě diktovali. "Chceme takovou dohodu, která bude vyhovovat oběma stranám. V příštích dnech ji chceme doladit," řekl novinářům Daly, zástupce komisaře zámořské NHL Garyho Bettmana.

Před týdnem v Moskvě

Do Prahy přiletěl dnes dopoledne spolu s novým výkonným ředitelem NHLPA Tedem Saskinem z Turína, kde se oba sešli se zástupci organizačního výboru olympijských her. Daly má za sebou rušný týden, protože ve čtvrtek byl spolu s Bettmanem a Faselem jednat v Moskvě.

Na ruzyňském letišti se k nim připojili také prezident IIHF René Fasel s generálním sekretářem Janem-Akem Edvinssonem. Český svaz zastupovali v restauraci v Hegertově cihelně na Malé Straně jeho předseda Vratislav Kulhánek a generální sekretář Martin Urban. Zájmy Asociace profesionálních klubů (APK) hájili její prezident Luboš Koželuh a Zbyněk Kusý. Stejné složení bude mít česká delegace i v pátek v Curychu.

Kusý: Už nebudeme charita

Kusý, který patří k největším odpůrcům současných obchodních poměrů mezi NHL a Evropu, se projevil jako neústupný vyjednavač. "V zámoří nejsou na naše 'ne' zvyklí, budou se to muset naučit. Pro některé lidi je těžké pochopit, že už se nebudeme dál chovat jako charita, když jsme se tak chovali deset let," uvedl. Podle něj NHL argumenty české strany slyšela poprvé. "Chová se způsobem - my dáme peníze IIHF a vy si dělejte, co chcete," prohlásil Kusý, generální manažer Pardubic.

"Je to otázka diskuse s ostatními zeměmi. V severských a západních zemích platí výchovu hráčů rodiče, ale u nás především kluby. My nevidíme důvod, proč bychom se měli nechat okrádat o peníze, které nám naprosto seriózně patří," doplnil na podporu argumentu, proč česká strana nesouhlasí s minimální částkou odstupného za hráče ve výši 150 tisíc dolarů.

Podle Kusého bude muset NHL couvnout

Pardubický manažer je připraven i na variantu, že Češi kontrakt nepodepíší. "Je to v první řadě o kompromisech. Když tu smlouvu mít nebudeme, budeme se muset postarat sami o sebe. Horší podmínky, než byly doteď, už stejně těžko můžou být. Až budoucnost ukáže, jestli to pro nás bylo dobře, nebo špatně," řekl. Nebyl ale chopen říct, jestli se obě strany dohodnou, či nikoliv. "Uvidíme, kdo v tom zákopu vydrží déle," nadhodil.

Je toho názoru, že NHL stejně bude muset nakonec couvnout. "Moc dobře ví, co pro ni hráči z Evropy znamenají. Takže buď bude schopna s námi vyjednávat férové podmínky, nebo budeme s hráči podepisovat roční smlouvy, budou odsud odcházet talentovaní hokejisté, ale kluby přestanou mít zájem hráče vychovávat. A první, kdo na to doplatí, bude NHL," uvedl Kusý.

Účast hráčů z NHL na olympiádě jde mimo dohodu

Odepření smlouvy o odchodu hráčů z Evropy do zámoří prý nebude mít vliv na účast hráčů na olympiádě, jak spekulovala zámořská média. "To jde úplně mimo tuto dohodu," uvedl Daly. Na čtvrtek má společně se Saskinem naplánovanou schůzku s představiteli Mezinárodního olympijského výboru. "Pro hokej je důležité mít na olympiádě ty nejlepší hráče. Jsme rádi, že i na mistrovství světa jezdí hráči z NHL, kteří se nedostanou do play-off," doplnil ho Fasel.

Reklama

Související témata: