Hlavní obsah

Potrestejte zákrok na Jágra! Jasně nedovolený úder na hlavu, píší v zámoří

Pittsburgh

Drsný zákrok od obránce Pittsburghu Roberta Bortuzza na hvězdu New Jersey Jaromíra Jágra, jenž utkání v noci z úterý na středu nedohrál, pochopitelně vzbudil poprask i v zámořských médiích. Hráči i fanoušci se přou, zda šlo o čistý hit či zákeřný faul. Pittsburgh zvítězil 1:0.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Obránce Pittsburghu Robert Bortuzzo (vlevo) v utkání proti New Jersey, v němž zranil Jaromíra Jágra.

Článek

Například prestižní zámořský magazín The Hockey News (THN) má jasno o tom, že obránce Pittsburghu by měl být potrestán, byť po střetu s českým veteránem nebyl ani vyloučen. „Jágr bude po více než sporném zákroku nejspíš svému týmu pár zápasů chybět. A Bortuzzo by měl určitě také," píše magazín.

Zákrok přišel dvě minuty a tři sekundy před koncem druhé třetiny a byl jakýmsi vyvrcholením celé řady potyček, jimiž se snažil domácí zadák českou hvězdu rozhodit. Bortuzzo najel do Jágra u mantinelu za domácí brankou až notnou dobu poté, co útočník Devils odehrál puk.

„Nemůže být sporu o tom, že Bortuzzo šel do zákroku pozdě a jeho loket přišel do kontaktu s Jágrovým obličejem. Jeho atak tak naplňuje popis pravidla NHL o nedovoleném útoku na hlavu. Jágr se navíc sám nevystavil do zranitelné polohy a měl zvednutou hlavu," uvádí dále THN.

Bortuzza už si předvolala disciplinárka NHL ke slyšení. Zadák Pittsburghu byl předvolán i za trochu podobný zákrok proti Jerrymu D´Amigovi z Toronta loni. Jenže tehdy komise došla k závěru, že střet byl nevyhnutelný a obránce žádný trest nedostal.

„Zatímco ale loni celkem správně vyvázl bez trestu, tentokrát by určitě neměl. Jágrovi se mohl do poslední chvíle vyhnout, ale neudělal to. Jágr už se po zákroku nevrátil do hry, ale při vynesení trestu by nemělo vůbec hrát roli to, jak dlouho bude útočník Devils zraněný. Pokud chce liga vyslat vzkaz hráčům, že údery na hlavu jsou nepřijatelné, měl by přijít trest na několik zápasů," dodává The hockey News.

Měl by Robert Bortuzzo dostat za zákrok na Jaromíra Jágra několikazápasový trest?
Ano, šlo o zákeřný zákrok
97,3 %
Ne, byl to čistý hit
2,7 %
Celkem hlasovalo 31082 čtenářů.

Reklama