Hlavní obsah

Bortuzzo si kvůli nevybíravému zákroku na Jágra v NHL dvakrát nezahraje

Obránce Pittsburghu Robert Bortuzzo, který v úterním utkání NHL knokautoval Jaromíra Jágra, byl vedením zámořské soutěže suspendován na dva zápasy bez nároku na plat. Český útočník by podle všeho neměl mít vážnější následky. Informovaly o tom oficiální internetové stránky NHL.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Obránce Pittsburghu Robert Bortuzzo (vlevo) v utkání proti New Jersey, v němž zranil Jaromíra Jágra.

Článek

Bortuzzo si ve druhé třetině počkal na Jágra u mantinelu a tvrdým úderem na hlavu ho poslal k zemi. Hvězdný křídelník spatřil kanadského beka na poslední chvíli a tvrdý střet již nedokázal odvrátit. Kladenský odchovanec utkání, které Tučňáci vyhráli těsně 1:0, nedohrál.

Bortuzzo, jehož zákrok vyvolal hodně emocí a řadu protichůdných názorů, nebyl v daném okamžiku sudími nijak potrestán.

Burke neočekává Jágrovu absenci

Zákrokem se ale zabývalo dodatečně vedení soutěže a vyměřilo trest, který odůvodnilo kromě jiného tím, že samotný atak přišel pozdě a byl "násilný s patrným kontaktem s Jágrovou hlavou", přičemž Jágr "neměl důvod náraz čekat a nemohl se bránit". Z tohoto důvodu byl zákrok označený jako nedovolený. V Bortuzzův prospěch hovořilo to, že nebyl trestán opakovaně a také Jágrův zdravotní stav.

Ve zdůvodnění trestu Patrick Burke, zástupce oddělení pro bezpečí hráčů, uvedl, že se neočekává, že by Jágr musel vynechat zápasy. Generální manažer Devils Lou Lamoriello však během středy nechtěl předbíhat událostem. "Není o čem referovat. Až do večera nebudeme vědět nic," řekl Lamoriello deníku The Record.

Bortuzzo přijde o zápasy proti proti Vancouveru a Ottawě. Kvůli pozastavenému platu přijde o téměř šest a půl tisíce dolarů, jež podle pravidel kolektivní smlouvy půjdou na asistenční hráčský fond.

Reklama