Hlavní obsah

Proč vlastně Jágra nikdo nepomstil? Kdybych byl na ledě, určitě bych vystartoval, říká Šlégr

Praha

Je to tvrdý kladenský chasník. Po ráně do hlavy vynechal Jaromír Jágr preventivně jen jeden zápas a v sobotu proti Washingtonu byl už zase na ledě. Otázky ale zůstávají. Byl dvojzápasový trest pro neurvalého pittsburského beka Bortuzza dostatečný? A co hokejisté Devils, proč nechají bez povšimnutí, když jim někdo zraní nejproduktivnějšího borce? „Mužstvo by se mělo za hráče vždycky postavit,“ tvrdí obránce Litvínova Jiří Šlégr, bývalý Jágrův spoluhráč a bodyguard z Pittsburghu i reprezentace.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Obránce Pittsburghu Robert Bortuzzo (vlevo) v utkání proti New Jersey, v němž zranil Jaromíra Jágra.

Článek

Nejtvrdší hity na Jaromíra Jágra.

Co jste na Bortuzzův zákrok vůbec říkal?

Ten obránce tam asi nejel s tím, že jde Jardu zranit, to určitě ne. Ale v každém případě to byl úder na hlavu, o tom žádná. Už to není to jako kdysi, kdy hráči typu Jágra byli nedotknutelní. Kdyby se dřív něco takového stalo, tak hned vyskočí nějaký človíček a tady toho Bortuzza zbuší.

Překvapila vás reakce Jágrových spoluhráčů, kteří incident přešli bez nějaké větší odezvy?

Určitě. Kdybych byl já na ledě v této situaci, tak bych po tom hráči vystartoval, protože si myslím, že by se takové věci dít neměly. Když už se něco podobného stane, tak by se mužstvo mělo za hráče postavit. I přesto, že někdo může mít tisíckrát pocit, že to byl čistý zákrok.

Signalizuje to podle vás něco o týmu, když se vlastně nijak nepostaví za svého nejlepšího hráče?

Spíš si říkám, že to je dané i stylem hry v NHL, která je teď založená na velké rychlosti, soubojích. Asi těm hráčům ta situace přišla normální.

Myslíte si to samé, co říkal trenér New Jersey DeBoer, že kdyby se něco podobného stalo na opačné straně pittsburské hvězdě Crosbymu, vypukla by 'světová válka'?

Rozhodně by to nezůstalo bez odezvy. Ale dokud se něco takového nestane, tak mluvíme jen v hypotézách.

Vy sám jste neměl problém někoho přirazit k mantinelu. Troufl byste si na zákrok, jaký předvedl Bortuzzo, i proti hvězdám typu Lemieuxe, Gretzkého?

Myslím, že proti nim bych něco takového neudělal. Hodně věcí vyplyne ze hry, ale když v rohu stojí Gretzky, já jsem rozjetý a dám mu ránu do obličeje, tak to není moc košer. Můžu ho dohrát, ale abych ho dohrál tak, že tam zůstane ležet, z toho bych vážně radost neměl.

V době, kdy jste spolu hráli s Jágrem společně v Pittsburghu, vybavíte si tým, nebo jednotlivce, který by po něm vyloženě šel?

Jarda měl vždycky tahanice s bostonským obráncem Gillem, ale to bylo něco jiného. Ten měl dva metry a byl v osobní obraně hodně nepříjemný, jezdil s Jardou pomalu po celém hřišti. Aby ho chtěl někdo cíleně zranit a zlikvidovat, to si ale nevybavuju.

Vytrácí se tedy podle vás na ledě vzájemný respekt?

Máme novou generaci, která na věci kouká trochu odlišně než ta naše. Tak to je a my se s tím musíme srovnat. Nebo jim dát najevo, co si o tom myslíme. V zápase se Spartou jsem se popral s tím mladíkem (Dvořáčkem) jedině z toho důvodu, že máme minutu do konce, vedeme o dva góly a on tam začne skákat na našeho hráče. To není férový přístup k soupeři. Ale když už to udělá, tak by měl být tím druhým týmem potrestaný. Proto jsem do toho taky šel.

Útoky na Jaromíra Jágra
V reprezentaci:
ZOH 1998 - Boris Mironov. V zápase základní skupiny se do něj v Naganu opřel stokilový ruský mužik. „Nevěděl jsem o světě," líčil Jágr a byl rád, že přežil bez otřesu mozku a zlomených žeber.
MS 2004 - Scott Niedermayer. V závěru první třetiny se několik soupeřů srotilo u mantinelu kolem české hvězdy a kanadský obránce začal Jágra bez skrupulí mlátit do hlavy. Ale jen do chvíle, než Jiří Šlégr shodil rukavice a zjednal pořádek.
ZOH 2006 - Jarkko Ruutu. Hlavu mu k mantinelu přirazil finský raubíř. I kvůli zastaralé přilbě-skořápce z českého útočníka crčela krev. Než stačil zareagovat dvoumetrový Malík, ujal se role mstitele ‚střízlík' Straka.
ZOH 2010 Alexander Ovečkin. Ve středním pásmu tvrdě sestřelil číslo 68 Ovečkin a založil tím akci, z níž padl vítězný gól Rusů. Česká odplata nepřišla.
MS 2010 - Michael Nylander. „Krásné časy, s Jágrem nám to v Rangers náramně šlo," řekl den před utkáním s Čechy švédský centr Michael Nylander, aby pak kamaráda u mantinelu polechtal nevybíravým krosčekem, po němž se český veterán jen těžko zvedal z ledu.
V NHL:
Říjen 2000 - Rich Pilon (NY Rangers). Pittsburského kapitána se na modré čáře snažil trefit loktem. Vznikla z toho i šarvátka, do níž se na pomoc Jágrovi vypravil věrný Straka.
Leden 2001 - Todd Fedoruk (Philadelphia). Jágr měl u mantinelu puk pod nohama, když mu do hlavy napálil bitkař Flyers. Po viníkovi se okamžitě sápali Stevens s Kasparaitisem, ze střídačky Penguins dokonce vystartoval polský tvrďák Oliwa.
Prosinec 2006 - Derian Hatcher (Philadelphia). Naprosto bez povšimnutí sudích zůstal loket statného obránce z Flyers v obličeji kapitána NY Rangers. Po zápase soptil na adresu rozhodčích i Jágrův spoluhráč Shanahan.
Březen 2007 - Todd Fedoruk (Philadelphia). Lítal po ledě jako šílenec, co mu stálo v cestě, to zboural, včetně Jágra. V dalším vzájemném zápase ale přišla vendeta. Bijec Letců totiž inkasoval málo vídaný knokaut od rváče Rangers Coltona Orra.
Prosinec 2014 - Roberto Bortuzzo (Pittsburgh). O sedmnáct let mladší hokejista trefil veterána ramenem do obličeje. Bez odezvy Jágrových spoluhráčů z New Jersey. NHL ale viníka potrestala dvouzápasovým trestem.
V KHL:
Darcy Verot (Čechov). V roce 2010 si v hromadné potyčce cíleně vybral právě největší hvězdu Omsku. Jágr Kanaďana sice držel v sevření, ale když povolil, hned dostal pěstí od obličeje.

Reklama

Související témata: