Hlavní obsah

Odpočívej v pokoji, JB! V Montrealu se loučili s hokejovou legendou, na pohřeb dorazil i Lemieux

Montreal

Stovky fanoušků, bývalých hráčů i lidí z politického a společenského života se ve středu v katedrále v Montrealu rozloučily s legendárním kanadským hokejistou Jeanem Béliveauem, který minulé úterý podlehl ve věku 83 let dlouhé chorobě.

V Montrealu se konal pohřeb bývalého kanadského hokejisty Jeana BéliveauaVideo: Reuters

 
Článek

Šéf NHL Gary Bettmann, majitel Pittsburghu Penguins a jeden z nejlepších hráčů hokejové historie Mario Lemieux, bývalý hráči Luc Robitaille, Gilbert Perreault nebo Brendan Shanahan. To je jen letmý výčet jmen osobností, které ve středu dorazily na pohřeb montrealské legendy. Muže, jenž s klubem vyhrál hned sedmnáctkrát Stanleyův pohár (desetkrát jako hráč, sedmkrát coby funkcionář).

Emotivní smuteční projevy předčítali bývalí spoluhráči Béliveaua Dickie Moore, Yvan Cournoyer, Serge Savard a Ken Dryden, za Canadiens přednesl projev jeho majitel Geoff Molson. Na obřadě nechyběl ani kanadský premiér Stephen Harper, mnoho fanoušků na sobě mělo dres Montrealu s číslem čtyři, které Béliveau nosil na zádech a které Canadiens na jeho počest v roce 1971 vyřadili z užívání.

Béliveau celou svou kariéru spojil s Montrealem, v němž působil v letech 1950 - 1971. Deset sezón vedl tým jako kapitán, dvakrát získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL (1956 a 1964), jednou pak obdržel cenu Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče sezóny (1956). Střední útočník, který i v součtu s play off nasbíral v NHL v 1287 zápasech 586 gólů a 809 asistencí byl v roce 1972, bezprostředně po konci své kariéry, uveden do Síně slávy NHL.

Reklama

Související témata: