Hlavní obsah

Otočka a gól! Sekáč předvedl kličku, kterou NHL trestá

Montreal
Aktualizováno

Jiří Sekáč si v noci na sobotu připsal hned dvě trefy do sítě Los Angeles. Hlavně druhý gól na končených 6:2 byl opravdu výstavní. Český útočník předvedl trik zvaný spin-o-rama, když se před zakončením otočil kolem dokola. Od začátku sezóny se tímto způsobem smí trefit už jen ze hry. Trestná střílení totiž doznala změny pravidel.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Jiří Sekáč se raduje z gólu proti Los Angeles. Spolu s ním slaví jeho spoluhráč P. K. Subban

Článek

Jiří Sekáč se před svou parádní trefou prosadil přes elitního obránce Doughtyho a následně se pokoušel překonat brankáře Jonese kličkou do bekhendu. Místo střely z úhlu však nakonec zvolil elegantnější řešení.

Nájezdy už jedině bez otočky

NHL se letos přidala k IIHF a znemožnila hráčům používat oblíbenou kličku během trestných střílení. Penalta s otočkou by byla automaticky posouzena jako neplatná, i kdyby puk skončil v síti. Mezinárodní hokejová federace tak učinila před tímto soutěžním ročníkem jen o několik týdnů dříve než NHL.

Už předtím platilo, že puk se nesmí při nájezdu pohnout směrem dozadu, takže spin-o-rama byla často sporná i před jejím zákazem. Například v české Extralize vešel do dějin gól Jiřího Polanského ze čtvrtfinále play off proti Slavii roku 2008, který Třinci neregulérně pomohl k výhře v penaltovém rozstřelu. Jak ukázaly opakované záznamy, Polanský si před zakončením posunul kotouč dozadu.

Během řádné hrací doby je však spin-o-rama stále oblíbeným kouskem. Jen během posledního hracího dne NHL tuto fintu kromě Sekáče předvedl také Švéd Gustav Nyquist z Detroitu, jenž takto obelstil českého útočníka Tomáše Fleischmanna.

Spin-o-rama však není jen výsadou hbitých útočníků. Technickou finesu v minulosti ukázal i mohutný slovenský zadák Zdeno Chára.

Na rozdíl od Chárovy branky by tento nájezd Michaila Grabovského dnes již nebyl uznán.

Reklama