Hlavní obsah

Mluvčí IIHF: Smlouva mezi NHL a IIHF je na dva roky

Smlouva mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL o odchodu hráčů z Evropy do zámoří, kterou v úterý podepsalo šest evropských velmocí, platí na dva roky. Řekl to ve středu mluvčí Mezinárodní hokejové federace Szymon Szemberg. Zástupci českého hokeje si přitom ve svých požadavcích, které do curyšského sídla IIHF v pondělí zaslali, kladli za podmínku, že podepíší jen roční kontrakt.

Článek

"Smlouva je na dva roky a platí pro všechny země," řekl Szemberg. Podle něj by dokument na jednu sezonu ani nemohl mít smysl. "Vždyť příští rok zase bude uzávěrka odchodů do NHL 15. června a na jednání by už skoro nebyl čas," uvedl.

Příběh vleklých vyjednávání tak nekončí. Čeští vyjednavači se nechtějí smířit s tím, že federace podmínky smlouvy změnila. "Po tom, co jsem zažil za posledních čtrnáct dní, mě to ale ani nijak nepřekvapuje," řekl jeden z hlavních oponentů dohody, generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý.

Dodal, že se hodlá bránit. "V úterý ráno jsem četl dva scénáře. Jeden na dohodu bez Ruska a druhý bez Ruska a bez nás. Ten byl na jeden rok, a o něm zástupci českých klubů hlasovali. Jestli nám z IIHF přijde, že je na dva roky, musíme hlasovat znovu," uvedl Kusý. V úterý prošel u extraligových týmů souhlas se smlouvou těsně osmi hlasy ku šesti.

Podle prezidenta Asociace profesionálních klubů Luboše Koželuha ještě na změnu nikdo z IIHF Čechy neupozornil. "Náš souhlas dostali na rok. Ale řešit to budu, až nám to pošlou oficiálně," řekl Koželuh.

Prezident IIHF René Fasel s generálním sekretářem Janem-Akem Edvinssonem jsou nyní na zasedání v Rize. "Asi to do Česka zapomněli poslat. Určitě to napraví, až se vrátí," řekl Szemberg.

Reklama