Hlavní obsah

Voráček září a táhne Letce. Se svým dvojčetem si podmaňují NHL

Marek BurkertSport.czPrávo

Když vedle sebe sedí v kabině nebo na střídačce, leckdo si ty dva hokejisty Philadelphie s dlouhými ryšavými vlasy splete. Společně ale Jakub Voráček s Claudem Girouxem vytvářejí nejnebezpečnější dvojici v NHL. České křídlo vede bodování, kanadský centr prvního útoku je mu v patách.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Philadelphie Jakub Voráček (vpravo) slaví gól se spoluhráčem Claudem Girouxem.

Článek
Fotogalerie

Na začátku osmizápasové šňůry Flyers po cizích ledech převedli dva nejlepší hráči týmu mimořádné představení v Torontu. Voráček se na výhře 7:4 podílel hned čtyřmi asistencemi, což byl jeho nejúrodnější večer v sezóně. V noci na pondělí pak kladenský odchovanec střelecky řádil na ledě Winnipegu. Krajanovi Ondřeji Pavelcovi vstřelil dva góly včetně toho vítězného v prodloužení. S 44 body tak dál vévodí tabulce produktivity. Giroux měl neméně skvělou bilanci 2+3 a s 40 body je třetí s dvoubodovou ztrátou na druhého Tylera Seguina z Dallasu.

„Jake mohl zahrát trochu líp," vtipkoval po gólové úrodě na Voráčkovu adresu po vydařeném utkání v Torontu o rok a půl starší Giroux. Český útočník mu totiž trefy přichystal mimořádným způsobem. U prvního gólu vyslal ostrou střílenou přihrávku, do níž Giroux vložil čepel hokejky, při druhém našel Voráček spoluhráče křižným pasem před brankoviště Maple Leafs. V neděli mu Giroux službu oplatil, byl u obou branek  svého parťáka.

„Jsem strašně rád, že můžu hrát právě s Jakem. Má kupu bodů a k tomu je dobrý v obraně. Rychle získáváme puky a pak si dokážeme vytvářet spoustu šancí," tvrdil Giroux. Na ledě sehraní spoluhráči většinou působí jako dvojčata, která už předem vědí, kde bude a co udělá ten druhý. „Odehráli jsme možná nejlepší zápas v sezóně. Měli jsme hodně střel a vydrželi bruslit celých šedesát minut," doplnil Voráček.

V jednom týmu jsou s Girouxem od sezóny 2011/12, před níž přišlo české křídlo do Philadelphie z Columbusu. „Jake je skvělý kluk, pamatuju si ho i z mistrovství světa juniorů z Pardubic, které jsme vyhráli," vykládal tehdy kanadský šikula v rozhovoru Právu.

Neustále se popichují

Brzy zjistili, že jsou s českým borcem na jedné vlně. Neustále si ze sebe dělají srandu, popichují se. Když byl Giroux na návštěvě v Praze, zastavovali ho prý lidé, kteří ho skutečně považovali za Voráčka. „Cože? Já přece nejsem tak škaredý," čertil se tehdy Kanaďan na Twitteru.

Když Jaromír Jágr v létě 2012 opustil kabinu Letců a zamířil do Dallasu, jednoznačnou volbou, jak zaplnit místo pravého křídla v prvním útoku, byl právě Voráček. „Když hrajete s Claudem, tak se ty body od vás prostě čekají," připustil pětadvacetiletý útočník, kterého kanadský parťák neustále provokuje k lepším výkonům.

Od doby, co spolu nastupují, se také Voráčkovy osobní rekordy vylepšují. Ve zkrácené sezóně 2012/13 nastřílel kladenský odchovanec během 48 utkání 22 branek. V minulém ročníku si pak utvořil personální maximum 62 kanadskými body.

To ovšem není nic proti startu této sezóny, kterou má Voráček rozjetou na 100 bodů! Teď ještě aby si ze souhry zrzavého dua vzali příklad i další hráči Philadelphie. Flyers jsou totiž ve Východní konferenci až pátí od konce.

Nejproduktivnější dvojice soutěže
Philadelphia Flyers 84 bodů:
Jakub Voráček (14+30)
Claude Giroux (10+30)
Dallas Stars 72 bodů:
Tyler Seguin (25+17)
Jamie Benn (10+20)
Tampa Bay Lightning 64 bodů:
Tyler Johnson (10+24)
Nikita Kučerov (13+17)
Vyhraje útočník Philadelphie Jakub Voráček v letošní sezóně NHL kanadské bodování?
Ano
67,1 %
Ne
32,9 %
Celkem hlasovalo 11473 čtenářů.

Reklama