Hlavní obsah

Fischera práce v Detroitu naplňuje, chce být generálním manažerem

Vysoké ambice má v NHL čtyřiatřicetiletý bývalý hokejový obránce Jiří Fischer, pro něhož skončila kariéra v dresu Detroitu předčasně už před devíti lety po srdeční zástavě. Pro Red Wings pracuje dlouhou dobu jako ředitel pro hráčský vývoj a čím dál víc ho to prý baví. Fischer se svědomitě učí ve všech sférách a jako dlouhodobý cíl má jednou ve slavné lize pozici generálního manažera.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Fischer v dresu Detroitu.

Článek

"To by se mi hrozně líbilo. Budovat tým, mít vizi pěti, šesti, sedmi let, kam nějakou organizaci posunout," řekl novinářům Fischer, který byl v minulých dnech v Praze a v Soči na Channel One Cupu.

Na pozici ředitele pro hráčský vývoj jej ale práce v současné době zcela naplňuje. Jezdí sledovat mladé talenty na farmy Grand Rapids v AHL a Toleda v ECHL i po světě, kde mají Red Wings aktuálně 19 draftovaných hokejistů.

"Mám na starosti vývoj hráčů, které buď podepíšeme jako volné hráče, nebo draftujeme. Klukům je většinou od osmnácti do pětadvaceti let. Dívám se, jak hrajou, a pomáhám jim s individuálními činnostmi," popsal vítěz Stanleyova poháru z roku 2002 a mistr světa z Vídně z roku 2005.

Z Fischera je cítit při povídání o hokejovém dění obrovský zápal a sám potvrzuje, že ho práce baví čím dál víc. "Vývoj hráčů je velice různorodá práce, každý rok jsou jiní kluci. Je to cestování po světě, každý rok sto nocí na hotelu, u toho spoustu dalších dní na cestách. Psát reporty o hráčích. Musím rozeznat jejich individualitu a potenciál. Co funguje pro jednoho, nebude fungovat pro druhého. S každým mít individuální přístup a mít o každého stejný zájem," přiblížil Fischer svou náplň zaměstnání.

Rok a půl rehabilitoval

Osudný den 21. listopadu 2005 má zapsaný navždy v paměti. Srdce jej zradilo na střídačce v duelu s Nashvillem a přežil jen díky rychlému zásahu klubového lékaře Red Wings Tonyho Colucciho. Musel se pak postupem času smiřovat s tím, že hokej už hrát nebude.

Vrátit se k milovanému sportu bylo podle něj automatické, i když přiznává, že ze začátku těžké. "Tak nějak obojí. Ten přechod byl ale víceméně plynulý," vzpomínal na těžké období.

"Rok a půl jsem víceméně rehabilitoval. Po sezóně 2006/07 mi vypršela smlouva, srdce se nezměnilo a nemohl jsem se zase zapojit do profesionálního hokeje. To jaro jsem dostal nabídku od (generálního manažera) Kena Hollanda, jestli bych neměl zájem se začít zapracovávat do managamentu. Dal mi přes léto několik měsíců na rozmyšlenou a to mi změnilo život," prohlásil.

Šance pracovat s lidmi, které velice uznává, si váží. "Dalo mi to šanci být kolem osobností, jako je Ken Holland, Mike Babcock, Jim Nill, který je teď generálním manažerem Dallasu, prezident klubu Chris Ilitch a jeho rodiče, kteří organizaci vlastní. Mají obrovský zápal pro život, někam to dotáhnout a být úspěšní. Je to úžasné a teď uvidíme, kam se to u mě odrazí dál," řekl.

Stále se vzdělává a získává poznatky od řady hokejových osobností. "Chci se co nejvíce naučit o hráčích, o skautingu, o rozpoznávání potenciálu a individuálních kvalit hráčů. O hokeji jako takovém. A také to, jak najímat lidi, jak vyhazovat lidi. A vůbec, jak rozeznávat v lidech životní sílu a energii. Protože ti, kteří ji mají, tak dokážou svou práci vždycky nějak posunout," uvedl Fischer.

V Red Wings sleduje i vývoj pěti českých hokejistů, z nichž v prvním týmu zatím nastupuje pravidelně jen obránce Jakub Kindl. "Teď je v pozici šestého sedmého beka, bojuje o místo, což vidím jako obrovské pozitivum. Ten boj vždycky člověku něco přidá a je jen otázkou času, kdy si získá místo mezi čtyřmi beky," věří Fischer.

Fischer: Mrázek bude jednou jednička v NHL

Za Jimmym Howardem a Jonasem Gustavssonem se pere o místo z brankářské pozice číslo tři Petr Mrázek a dostává šanci při jejich zdravotních potížích. Jako například právě v současné době. "Mrázovi hodně věřím, že jednou bude jednička v NHL. Má sebevědomí, zarputilost, soutěživost, chce hrát proti nejlepším a každému dokázat, že on bude ten nejlepší," prohlásil Fischer.

Na farmě v AHL je od letoška útočník Tomáš Nosek, který přišel z Pardubic. Podle Fischera si vedl velice dobře, ale vrátila se mu smůla na zranění. "Bohužel náhoda, kdy doma v bytě v Grand Rapids něco dělal, říznul se a potřeboval operaci. V životě jsem neviděl, aby se něco podobného stalo a takový úraz vyřadil někoho zhruba na osm týdnů. Teď už je zpátky, pořád čeká, až se mu začne dařit i gólově, ale hraje opravdu výborně. Jsme z něj nadšení," uvedl Fischer.

Útočník Martin Frk a obránce Richard Nedomlel hrají nyní v Toledu. "U Martina věřím, že po Vánocích se zapracuje do Grand Rapids a bude mít výborný konec sezony. U Ríši doufám, že je také na dobré cestě, aby se do Grand Rapids zapracoval," dodal Fischer.

Po vynikajícím kempu se v Detroitu dočkal v této sezoně premiéry v NHL Andrej Nestrašil, ale před měsícem jej Red Wings ztratili z listiny volných hráčů. "Pravidla v NHL jsou taková. Hráči cestují, podepisují volné smlouvy, jsou vyměněni, bohužel se někdy ztratí. Na soupisce jich může být jen třiadvacet. Bohužel, že jsme ho ztratili, ale zase dobře pro Andyho, protože hraje někde v základu a jeho kariéra jede dál," dodal Fischer.

Reklama

Související témata: