Hlavní obsah

Útočník Olesz podepsal tříletou smlouvu s Floridou

Talentovaný český hokejista Rostislav Olesz uzavřel tříletou smlouvu v NHL s Floridou. Devatenáctiletého útočníka si vybralo vedení Panthers loni jako sedmičku draftu. Podle hráčova zástupce Josefa Machaly si vydělá celkově maximální možnou částku pro nováčka 2,952 milionu dolarů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pražská Sparta už se službami mladého útočníka počítat nemůže - ilustrační foto.

Článek

"Jednání probíhala dlouho. Více než dva týdny. Nakonec dostal Rosťa nejvyšší možnou smlouvu. Florida licitovala, je to byznys. Rosťa má svou cenu a agent Allan Walsh se pohybuje vždycky na hraně," řekl Machala. "Já jsem naprosto spokojený. Agent odvedl skvělou práci," pochvaloval si Olesz.

O souhlasu vedení Panthers s požadovaným kontraktem se vítkovický odchovanec dozvěděl až okolo druhé hodiny v noci a po krátkém spánku cestoval z Ostravy do Prahy, aby vrátil služební vůz Spartě, svému zaměstnavateli z uplynulého ročníku. Nyní čeká jednoho z největších talentů posledních let další příprava v Ostravě a začátkem září zamíří na kemp Panthers. "Budu trénovat ve Vítkovicích. Připravoval jsem se tvrdě, budu v tom pokračovat a doufám, že budu v nejlepší formě," pokračoval Olesz.

Olesz do české extraligy naskočil v dresu Vítkovic už v patnácti letech a držel rekord až do letoška, kdy se v dresu Vsetína objevil při rozlučce Alexeje Jaškina s kariérou na jedno střídání jeho třináctiletý syn Michail.

Olesze sledoval kouč i generální manažer

V nejvyšší soutěži odehrál Olesz 152 utkání a nasbíral 43 bodů za 16 branek a 27 asistencí. Uplynulý ročník strávil na hostování v pražské Spartě, kde se v 52 duelech včetně play off trefil šestkrát a na devět gólů přihrál. Na kontě má už deset zápasů v české reprezentaci a dvě branky.

Při tažení české hokejové dvacítky za bronzovou medailí na letošním mistrovství světa ve Spojených státech amerických byl vůdčí osobností týmu. V šesti zápasech nasbíral deset bodů, skončil pátý v produktivitě a se sedmi góly se podělil o prvenství v tabulce střelců. Představil se i na předešlých dvou juniorských světových šampionátech.

Zástupci Floridy ho v uplynulém ročníku sledovali nejen na juniorském mistrovství světa, ale také při zápasu Sparty, na kterém se byli podívat trenér Jacques Martin i generální manažer Mike Keenan. "Zájem ze strany klubu jsem určitě cítil," dodal Olesz, jenž byl na nováčkovském kempu Panthers loni i letos.

Reklama

Související témata: