Hlavní obsah

To je na Síň slávy, ocenil Eliášovu tisícovku v dresu Ďáblů první muž New Jersey

New York

Tisíc bodů v NHL, vše v dresu Ďáblů. Český útočník Patrik Eliáš je takřka úkazem v NHL. Eliáš je 82. hráčem, který v historii soutěže dosáhnul na magickou hranici, druhým Čechem, ale zcela mimořádné je to, že na tuto bilanci dosáhl v dresu jediného celku.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Potlesk pro Patrika Eliáše(vpravo)! Právě zaznamenal 1000. bod v NHL. Za ním tleská kouč Lou Lamoriello, vedle něj Jaromír Jágr (68) a Adam Henrique (14).

Článek
Fotogalerie

"To je samozřejmě zvláštní," připustil Eliáš po výhře 4:1 nad Buffalem, proti němuž zaznamenal zbylé tři potřebné body za gól a dvě asistence. "V některých letech nebylo snadné dávat góly a získávat body vzhledem k (defenzivnímu) systému, jakým jsme hráli. Sem tam nějaký ten zdravotní problém, ale samozřejmě jsem měl možnost odehrát spoustu zápasů. Jsem velmi hrdý, že se mi to povedlo," pravil osmatřicetiletý Eliáš.

Před startem ročníku mu chybělo sedmnáct bodů a odhadovalo se, že metu záhy zdolá. Ale přišlo zranění, zcela nečekané trable s příušnicemi, a tak se dočkal až v polovině soutěže. "Možná jste si mysleli, že mi to potrvá 15, 20 zápasů. Já jsem na to postupem času zapomněl, i když dnes jsem si říkal, že doufám, že to snad stihnu do konce sezóny. Jsem rád, že to vyšlo už teď," oddechl si Eliáš.

V New Jersey působí od sezóny 1996/97, odskočil jen ve výlukových dobách, a to do Pardubic, Třebíče, Znojma a Magnitogorsku. Jinak vše odehrál za New Jersey. 1187 zápasů.

"V dnešní době je to neobvyklé, ale Patrik je opravdu velmi loajální," poznamenal generální manažer Lou Lamoriello, který se na konci roku trochu nečekaně postavil na střídačku jako kouč, když klub propustil dosavadního kormidelníka Petera DeBoera. Eliášovu anabázi za mořem zná lépe než kdo jiný.

"Byl opakovaně volným hráčem a vždy se rozhodl zůstat. Je to skvělé, že ho máme v organizaci,“ pokračoval Lamoriello,

"Podle mého názoru to je na Síň slávy," vysekl také poklonu jedinému hráči, který nasbíral v dresu Devils tisíc bodů. Kromě jiného dvakrát vyhrál Stanley Cup, celkem čtyřikrát byl ve finále. Má také olympijskou bronzovou medaili z roku 2006. V zisku bodů v NHL se řadí na šesté místo mezi aktivními hráči: za Jaromíra Jágra (1780), Joea Thorntona (1227 bodů), Jaromeho Iginlu (1192), Mariana Hossu (1022) a Martina St. Louise (1011). Zároveň vede historické klubové statistiky v počtu branek (399), asistencí (601), bodů (1000), zápasů (1187), gólů v přesilovkách (110) a vítězných branek (79). A v Síni slávy, kterou Lamoriello zmiňoval, je z Čechů pouze Dominik Hašek.

Přicházejí lepší časy?

Překonání hranice přišlo v době, kdy se klub možná zvedá k lepším časům v soutěži. Dočkal se druhé výhry v řadě. "Jsem rád, že to vyšlo a přispělo to k vítězství," komentoval bilanci Eliáš. S týmem zažívá nové časy.

„Cítíme od nového roku změny, učíme se,“ podotkl. "Hledáme způsob, jak vítězit," pokračoval. Bilance posledních dvou zápasů ho mohla těšit.

"Myslím si, že proti Philadelphii jsme hráli dobře celý zápas. Dnes jsme měli špatných 20 minut ve druhé třetině. Ale první část nám vyšla v obou zápasech. Když vedete, hned se hraje lépe,“ připomněl, že tým vedl v obou utkáních po první třetině 3:0. Příště Ďábly čeká utkání v Bostonu.

Měl by být Patrik Eliáš zařazen do Síně slávy?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
Celkem hlasovalo 11774 čtenářů.

Reklama