Hlavní obsah

Eliáš: Chci zase hrát o Stanley cup

Český hokejista Patrik Eliáš se už téměř zcela zotavil z prodělané žloutenky a nemůže se dočkat nové sezóny v NHL, kde prodloužil smlouvu s New Jersey Devils. Během rekonvalescence šikovný útočník především odpočíval, shlédl pár přípravných zápasů hokejistů Znojma, nebo se zúčastnil slavnostního poklepání základního kamene na výstavbu hokejové tréninkové haly v Brně. Tam také poskytl rozhovor deníku Právo.

Foto: ČTK

Patrik Eliáš stráví příští sezónu v New Jersey.

Článek

Po únorovém onemocnění žloutenkou jste přišel o závěr minulé sezóny. Jak se cítíte teď? Už docela dobře. Poslední krevní testy ukázaly jen minimální rozdíly oproti normálu. Pomalu si začínám zvykat na větší fyzickou zátěž. Už zhruba měsíc a půl chodím na delší procházky, šlapu na rotopedu a opatrně posiluju. Je to obrovský rozdíl proti tomu, když mě v březnu propustili z nemocnice. To mně dělalo problém ujít padesát metrů.

Kdy se chystáte poprvé vyjet na led? Už začátkem září. Zpočátku ale třeba jen na deset minut. To už bude v New Jersey, kam v úterý odlétám a kde jsem prodloužil smlouvu. Jsem rád, že mám aspoň nějakou jistotu, byť samozřejmě v této chvíli ještě netuším, kdy mužstvu pomohu i v zápasech. Nechci nic uspěchat, nejdřív musím nabrat kondici.

Věřil jste celou dobu od propuknutí nemoci, že se k hokeji vrátíte? Já ano. Zřejmě jsem si totiž zpočátku ani neuvědomoval, v jak vážné situaci jsem se ocitl. Teprve s odstupem času dokážu ocenit, jak skvělou práci odvedli doktoři v pražské Nemocnici na Bulovce, kde jsem se měsíc léčil.

Vzpomněl jste si při léčbě třeba na cyklistu Armstronga? Ano. Vždyť jsem jedním dechem přečetl obě jeho knížky. Moc ho obdivuji. Přece jen na tom byl asi o dost hůř než já.

Zhubl jste během nemoci? Deset kilogramů. Dieta byla pochopitelně velice přísná. Osm kilo už mám ale zpátky.

Už víte, jak jste žloutenku dostal? Ne. Říká se sice, že žloutenka je nemoc špinavých rukou, ale možností jejího přenosu je víc. Každopádně nyní dbám na hygienu ještě mnohem důkladněji než v minulosti. A také budu dbát víc na prevenci. Dvěma injekcemi jednou za čtvrt roku se dá totiž nepříjemné nemoci předejít.

Loňskou sezónu jste strávil ve Znojmě a poté v ruském Magnitogorsku. Neuvažoval jste o tom, že byste v Evropě zůstal? Ani chvíli. Zámořská soutěž pro mě zůstala prioritou. Přestože v současnosti už i mnohé evropské kluby nabízejí lukrativní finanční podmínky, vůbec jsem nepřemýšlel o tom, že bych se do NHL nevrátil. Vždyť v Americe žiju už devět let a New Jersey považuji za svůj druhý domov.

Těšíte se tedy do zámoří na obnovenou soutěž? Strašně moc. Nemůžu se dočkat, až zase uvidím všechny spoluhráče a nasaju atmosféru v kabině. První zápas proti Pittsburghu pro mě bude obrovským zážitkem, přestože se na ledě ještě zcela určitě neobjevím.

Kdy myslíte, že budete schopen týmu pomoci i v utkáních? Snad v listopadu. Rád bych se objevil v sestavě New Jersey samozřejmě co nejdřív. Bude ovšem pochopitelně záležet na tom, jak rychle tělo znovu přivykne enormní fyzické zátěži. Mám obrovskou touhu bojovat znovu o Stanley cup. I přes ztrátu skvělého obránce Niedermayera budeme mít opět hodně silný tým, a tak věřím, že se dostaneme v play-off daleko. A pochopitelně mě moc láká i olympiáda v Turíně. Přestože jsme na té minulé v Salt Lake City neuspěli, mám na ni skvělé vzpomínky. Stejně jako na MS ve Vídni bude určitě český národní tým znovu bojovat o zlato.

Už jste hovořil s novým reprezentačním koučem Aloisem Hadamczikem? Jen krátce ve Znojmě, kde jsem se byl podívat na přípravný zápas mého bývalého celku. Je jasné, že se vše bude odvíjet od toho, jak rychle se mi podaří dostat se v průběhu sezóny do optimální formy.

Jaká bude podle vás nová NHL? Určitě jiná. A možná i zajímavější. Já už od začátku srpna sedím každý večer u internetu a bedlivě sleduju všechny trejdy. Mnohé přestupy jsou vskutku pozoruhodné. Fanoušci se mají určitě na co těšit. Soutěž možná oživí také nová pravidla. Mně by nemělo dělat problém hrát bez červené čáry, protože jsem si na to zvykl už loni v české extralize. A úpravy ve výstroji brankářů možná přispějí k tomu, že diváci uvidí víc gólů. Kvůli nim na hokej chodí.

Co jste stihl během léta? Hlavně jsem zejména zpočátku odpočíval, jak mi nařídili lékaři. Moc se mi zamlouval regenerační pobyt v rakouských Alpách, kde se o mě pečlivě starali. Měl jsem tam k dispozici všechno, co jsem ke své spokojenosti potřeboval.

Setkal jste se se svým dávným parťákem Petrem Sýkorou? Ano. A hned jsem mu vyčinil, že mě nepozval na svatbu. Snažil se mi vysvětlit, že na ní byli přítomni jen nejbližší příbuzní jeho i nevěsty. Tak jsem to akceptoval. Petr je zkrátka svůj. Moc mu ale přeju, že našel konečně tu pravou.

Vy svatbu neplánujete? Hodně se v poslední době mluví o vašem vztahu se známou rosničkou Petrou Volákovou...Svatební obřad ale zatím určitě nechystám. To se ovšem všechno může během pár měsíců změnit. Až to bude aktuální, dám včas vědět.

Reklama

Související témata: