Hlavní obsah

New Jersey se vzdaluje postup do play off, Jágr klub nejspíš opustí

New York

Přestože hokejisté New Jersey poslední dva zápasy NHL dokázali vyhrát, propast na příčky zaručující postup do play off je stále příliš velká. Generální manažer a zároveň trenér Lou Lamoriello se pomalu smiřuje s tím, že se ani v probíhající sezóně jeho tým do vyřazovacích bojů nepodívá. Ale nejproduktivnější hráč týmu Jaromír Jágr by mohl, v zámoří se čile spekuluje o jeho odchodu do jiného celku.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Jaromír Jágr (vpředu) možná ještě před play off New Jersey opustí.

Článek

Všechny dohady odstartovala Jágrova slova, která poslal do světa novinář Josh Yohe z Pittsburgh Tribune-Review: „Za posledních 25 let jsem nebyl v podobné situaci. Nikdy jsem nehrál v téměř nejhorším týmu NHL. Je to pro mě nové," řekl Jágr a vyjádřil se k otázce možného odchodu. „S tím nemám žádný problém," prohlásil Jágr.

„Vše závisí na Louovi (Lamoriellovi). On mě zná. A já znám jeho. S možností, že budu vyměněný, nemám žádný problém. Pokud mě bude chtít vytrejdovat, udělá to. Pokud ne, tak ne. On ví, že to tu mám rád, ale vše záleží na tom, co je nejlepší pro klub," dodal Jágr.

Dvaačtyřicetiletá hvězda na sebe nedávno upozornila výjimečným počinem, když zaznamenala jako nejstarší hráč v historii celé slavné soutěže hattrick. I tím Jágr prokázal, že nejenom na nejlepší soutěž světa má, ale že v ní dokonce stále ještě převyšuje většinu protihráčů. I spoluhráčů, jak ukazují statistiky. A o Stanley Cup by se bezpečně ještě alespoň jednou rád porval.

Lepší před play off než po sezóně

Ale to se mu v New Jersey minimálně v probíhající sezóně s největší pravděpodobností nepoštěstí. Lamoriello tak téměř s jistotou sáhne po jeho trejdu. I proto, že kdyby po Jágrovi zatoužil nějaký jiný celek na začátku příští sezóny, nezískal by za jeho odchod žádnou výhodu, protože už kladenský rodák nebude pod smlouvou.

A také je to jedna z mála možností, jak z případného Jágrova trejdu ještě v sezóně něco vytěžit. Jak nevyplacenou výplatou, tak získanou výhodou například v pořadí draftu. „Osmdesát nebo devadesát procent hráčů má ve smlouvě klauzuli, že nemohou být vyměněni bez svého souhlasu. Jsem v týmu vlastně jediný, kdo to nemá. Počty jsou tedy jednoduché. Ze starších hráčů připadám v úvahu hlavně já," přiznal Jágr v rozhovoru pro deník Sport.

Jágr je také prvním na seznamu serveru nj.com, který uvádí jména hráčů, jež by mohli být vyměněni. „Velké zkušené křídlo by mělo cenu pro jakýkoliv klub hrající play off. Pokud by měli Devils nepostoupit, měli by raději jednat o tom, že o Jágra přijdou, než aby odešel po sezóně zadarmo. Jemu by to dalo možnost vyhrát Stanley Cup, a pokud by chtěli, aby se po sezóně vrátil, mohou ho znovu podepsat," píše žurnalista Rich Chere, který z podobných důvodů doporučuje i odchod dalšího českého veterána Marka Židlického.

Produktivní hráč a přirozený lídr

Žádnou překážku v možném Jágrově odchodu nevidí ani novináři z NBC. „Je oproštěný od jakékoliv klauzule a při jeho skromném platu 3,5 miliónu dolarů je to stále vysoce produktivní hráč a přirozený lídr, který svůj potenciál prokázal před dvěma lety, když získal deset bodů na cestě Bostonu do finále Stanley Cupu," připomíná americký novinář Mike Halford Jágrův přesun do týmu Bruins z Dallasu.

Otázkou, která se v zámoří ještě příliš neřeší, je klub, kam by Jágr mohl před koncem přestupního termínu (končí 2. března) odejít. Server pensburgh.com se zabývá možností, že by se Jágrův pomyslný kruh v NHL uzavřel a nejproduktivnější Evropan v historii zámořské ligy by se objevil znovu v dresu Tučňáků, kde svoji mimořádnou kariéru nastartoval.

„Mohl by Jágr napravit křivdy a kariéru uzavřít v Pittsburghu? Kdo ví, jestli by pocity nejvyššího managementu Penguins (myšleno bývalý Jágrův mentor Mario Lemieux) byly ochotny připustit obchod, nebo jestli jsou již všechny mosty spáleny," pokládá v Pittsburghu řečnickou otázku Hooks Orpik, který připomněl nevraživost nejenom fanoušků poté, co Jágr v roce 2011 po návratu z KHL dal namísto Pittsburghu přednost nabídce úhlavního rivala z Philadelphie.

Další variantou je však možnost, že New Jersey právě nastartovalo vítěznou šňůru, zachrání sezónu a do bojů o Stanley Cup se přece jenom probojuje. V příštích týdnech se ukáže, zda všechny spekulace o Jágrově odchodu nevezmou kvůli tomu za své.

Měl by Jaromír Jágr odejít z New Jersey?
Ano
79,9 %
Ne
20,1 %
Celkem hlasovalo 19717 čtenářů.

Reklama

Související témata: