Hlavní obsah

Rekordman Eliáš věří v sílu Ďáblů: play off můžeme uhrát, zápasů je před námi dost

Newark/Praha

V úterý ráno si Patrik Eliáš přečetl věšteckou esemesku od bývalého spoluhráče Pariseho. Večer proti Buffalu prý bude mít bilanci 2+1 a zaokrouhlí tím své statistiky gólů, asistencí i bodů. „Trošku se zmýlil, ale já to beru," usmíval se osmatřicetiletý hokejista, který díky jedné trefě a dvěma přihrávkám vstoupil s visačkou 399+601 do exkluzivního klubu ‚1000'.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Útočník New Jersey Patrik Eliáš dosáhl v NHL na hranici 1000 kanadských bodů.

Článek

Myslel jste před zápasem na Pariseho vzkaz?

Ani ne, spíš jsem jen doufal, že budu pokračovat v  lepších výkonech a bude to tam padat. Když jsem ale udělal druhý bod, tak už jsem to tlačil, aby tam padl i ten třetí. Sice jako asistence na gól do prázdné branky, ale počítá se.

Představoval jste si někdy během sezóny, jak by ten moment mohl vypadat?

Novináři se mě ptali, co to pro mě bude znamenat, ale tím, jak se pro nás ročník rozjel špatně, tak člověk na to rychle zapomenul. Jediné, co mě napadlo, bylo, jestli se to vůbec stane... Měl jsem v hlavě, kdy zase začneme hrát dobrý hokej a vyhrávat. O individuální statistiky moc nešlo. Ale jsem rád, že to mám za sebou, fanoušci byli skvělí. Ten večer byl moc hezký.

Trocha dojetí přišla také?

Určitě, já si toho nesmírně vážím a tyhle chvíle člověka dojmou. Je pěkné, když celá aréna skanduje vaše jméno a oceňují práci, kterou dělám. Sezóna sice neprobíhá moc dobře, ale jsem rád, že jsou pořád věci, kterými můžeme lidi potěšit. Jen doufám, že s novým rokem a s výměnou trenérů se to zase začne otáčet v náš prospěch.

Když se týmu v prosinci tak nedařilo, trápil jste se tím i doma?

Tohle asi ti mladší kluci prožívají víc. Je to samozřejmě nepříjemné. Když se nedaří, tak je z toho člověk smutný, ale domů jsem si to nenosil.

Zato jste si domů donesl příušnice, jak se to seběhlo?

Měli to dva kluci z mančaftu. Je to virové, ale člověk to může mít v sobě dva až čtyři týdny, než to propukne. Dostal jsem vakcínu, i tak jsem to chytil. Ale díky té vakcíně byl průběh o dost mírnější, než měli Zajac a Ryder. Neměl jsem horečku, nezvracel jsem. Mně jen natekly žlázy a uzliny pod ušima. Hlava bolela, ale to bylo všechno.

Jenomže se to stalo zrovna na Vánoce...

Přesně tak, to bylo nejhorší. Musel jsem zůstat v izolaci, nemohl jsem k rodině. Od 23. jsem byl v jiném pokoji, měl jsem roušku, rukavice. Všechno jsem utíral ubrousky... Bylo to smutné. Všechno měla na starosti manželka. Holky si ale svátky užily a já na ně koukal ze schodů. Starší Sofinka byla strašně hodná, vždycky mi zaklepala na dveře, že už tam mám jídlo a odběhla pryč.

Teď už jste sice zdravotně v pořádku, vaše ztráta na play off je ale pořád devět bodů.

Zápasů před námi je ale dost. Jsem optimista, protože vím, co jsme dokázali, když přišel (v prosinci 2010) místo Johna MacLeana kouč Jacques Lemaire. Byli jsme v podobné situaci a ze čtyřiceti zápasů jsme vyhráli přes třicet. Tehdy nám to play off uteklo o pár bodíků, ale z tohoto důvodu věřím, že jsme schopni vyhrávat. Bude záležet, co uhrajeme do All Star Game. Pokud by se nám podařilo zvládnout čtyři z následujících pěti zápasů, tak si myslím, že šanci pořád máme. Teď je pro nás hrozně důležité období.

S koučem DeBoerem jste měl vždycky dobré vztahy, jak jste nesl jeho odvolání?

Dva roky za sebou jsme se nedostali do play off a nechceme, aby se to opakovalo zase. Vedení udělalo krok, který byl v tu chvíli potřebný. Peter je velice chytrý člověk, rozuměli jsme si, dalo se s ním bavit o všem. Ale herně to nefungovalo. Když přišli Adam Oates a Scott Stevens, všem to prospělo. Bereme to jako nový start, udělaly se změny v systému a je to znát i na ledě.

Na lavičce nad vámi bdí i generální manažer Lamoriello, je přísný?

Jako kouč je naopak velice pozitivní. Spíš všem připomíná, aby se zbytečně nerozčilovali, zůstali trpěliví, nerozptylovali se.

Takže ani tu tisícovku nemůžete oslavit, abyste zůstal soustředěný...

Holky jsou pryč, s nimi to ani slavit nemůžu. Po zápase  jsem si dal jeden drink se spoluhráčem Zubrusem a šel jsem domů...

Eliášova tisícovka
Osmatřicetiletý útočník je 82. hráčem NHL, který na milník dosáhl. V rámci jedné organizace jich ale bylo jen 35 a z toho pouze 7 rodáků z Evropy (Mikita, Kurri, P. Šťastný, Jágr, Lidström, Alfredsson, Eliáš).
První bod, asistenci proti Calgary, si připsal Eliáš 5. prosince 1996. Na metu 500 dorazil 16. dubna 2006 v zápase s Philadelphií.
Devils jsou 18. organizací v NHL, jejíž hráč zaznamenal při působení v klubu tisíc kanadských bodů.
Pětatřicet hráčů, kteří uhráli 1000 bodů v jedné organizaci NHL
Buffalo - Perreault
Boston - Bourque, Bucyk, Esposito
Calgary - Iginla
Carolina/Hartford - Francis
Colorado/Québec - P. Šťastný, Sakic
Dallas - Modano
Detroit - Howe, Yzerman, Delvecchio, Lidström
Edmonton - Gretzky, Kurri, Messier
Chicago - Mikita, Hull, Savard
Los Angeles - Taylor, Dionne, Robitaille
Montreal - Béliveau, H. Richard, Lafleur
New Jersey - Eliáš
NY Islanders - Trottier, Bossy, Potvin
NY Rangers - Gilbert
Ottawa - Alfredsson
Philadelphia- Clarke
Pittsburgh - Lemieux, Jágr
St. Louis - Federko

Reklama

Související témata: