Hlavní obsah

Hokejový obránce Šmíd podepsal tříletou smlouvu s Anaheimem

Hokejový obránce Ladislav Šmíd podepsal tříletou smlouvu s Anaheimem a stal se dalším hráčem, který opouští extraligu a míří do zámoří. Člen bronzové juniorské reprezentace na letošním mistrovství světa si v průběhu tří let může v případě, že bude působit v hlavním týmu Mighty Ducks, vydělat více než tři milióny dolarů.

Článek

Devatenáctiletý Šmíd, kterého si Anaheim vybral jako celkově devátého hráče v loňském draftu, získal podle Henyše lepší podmínky než jeho reprezentační spoluhráč Rostislav Olesz. Bývalý útočník pražské Sparty se minulý týden upsal Floridě.

"Láďa má smlouvu postavenou tak, že poslední rok vydělá povolené maximum 952 000 dolarů," řekl Henyš. Právě na základě platu v poslední sezoně kontraktu se jedná o podmínkách další spolupráce mezi hráčem a klubem. Stejně jako Olesz nemá Šmíd ve smlouvě prakticky žádné bonusy za počty odehraných zápasů či vstřelené branky.

Pro začátek počítá s farmou

Hráč byl s dohodnutými podmínkami spokojen. "Není to špatná smlouva. Vše bylo otevřené již měsíc a já jsem jen čekal, kdy se to dojedná," řekl Šmíd ČTK. I proto byl trochu nervózní, aby se vše stihlo ve stanoveném termínu. Podle smlouvy mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací mohou hokejisté z Evropy odcházet do zámoří do 24. srpna. "Měl jsem zprávy od agenta, že se to stihne a nakonec se to podařilo," usmál se Šmíd.

Nejlepší český junior uplynulé sezóny počítá s tím, že příští ročník odehraje pravděpodobně na farmě. "Asi tam začnu. Pokusím se ale poprat o první tým a doufám, že pár zápasů v NHL si zahraju," prohlásil.

O startu na ČP Cupu se jedná

Liberecký obránce figuruje v nominaci seniorského národního týmu na turnaj o Pohár České pojišťovny, který se uskuteční příští týden. Šmídovi agenti se momentálně snaží zařídit, aby v Liberci mohl hrát. "Chceme to nějak udělat. Musel by podepsat originální smlouvu až po turnaji, ale máme problém s následným pracovním povolením," uvedl Henyš. Šmíd podepsal pouze kopii smluv, které odeslal do zámoří faxem.

Hokejista doufá, že se v domácí Tipsport Areně představí. "Chtěl bych se našim fanouškům ukázat. Bude to ale záležet na agentovi," řekl Šmíd, který se od středy do pátku účastní v Kravařích kempu širšího výběru národního týmu pro olympiádu v Turíně. Určitě by neměl v Liberci chybět v sobotu, kdy se zde uskuteční exhibiční utkání extraligového týmu proti mistrům světa a olympijským vítězům.

Reklama

Související témata: