Hlavní obsah

NHL v polovině sezóny: Dosáhne Voráček jako první hráč Flyers na Art Ross Trophy?

Philadelphia

Hokejisté působící v zámořské National Hockey League tento týden zakrojili druhou polovinu sezóny. Čím byla z českého pohledu zajímavá její první část? Fanoušky nadchly výkony Jakuba Voráčka, který je nejproduktivnějším hráčem celé soutěže! Pokud nastolené tempo vydrží, může jako první muž v historii Philadelphie získat Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování. Magickou tisícovku bodů překonal Patrik Eliáš, jeho spoluhráč z New Jersey Jaromír Jágr je nejstarším autorem hattricku v NHL a do Síně slávy byl uveden legendární brankář Dominik Hašek. Na vzestupu jsou i mladíci Petr Mrázek s Davidem Pastrňákem, naopak Tomáš Hertl marně hledá loňskou formu.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Voráček vládne produktivitě NHL, ale s protihráči se nemaže - tvrdost českého hokejisty naposledy poznal Eric Gryba z Ottawy.

Článek

Samozřejmě, vybrat několik málo momentů z rozjetého vlaku jménem NHL není snadné. V zámoří si všímají zajímavých trenérských rošád uvnitř Toronta a New Jersey, za velmi překvapivé považují postavení Predátorů z Nashvillu, tedy vedoucího týmu Západní konference.

Na vzestupu jsou také týmy Winnipegu s Michalem Frolíkem a Ondřejem Pavelcem, dobrý ročník zažívají také na Floridě. Vynikající výkony předvádí ruský nováček Vladimir Tarasenko ze St. Louis, který je s bilancí 23+21 třetím nejlepším střelcem NHL.

České příznivce však nejvíce těší fazóna Jakuba Voráčka. Oficiální web NHL upozorňuje, že kladenský odchovanec letos zastiňuje největší hvězdy soutěže Sidneyho Crosbyho, Jevgenije Malkina, Ryana Getzlafa, Patricka Kanea či Alexandra Ovečkina. Voráček si v 43 zápasech připsal 52 kanadských bodů (17+35) a pokud v druhé polovině sezóny nepoleví, mohl by atakovat magickou hranici sta bodů.

Pětadvacetiletý hokejista Flyers v létě razantně upravil jídelníček, shodil přes čtyři kila tuku a nyní se cítí jako znovuzrozený. Pokud vedoucí postavení v čele kanadského bodování udrží, může se stát prvním hokejistou Philadelphie, který po základní části získá slavnou Art Ross Trophy. „Není v lize tolik hokejistů, kteří jsou rychlí, silní, dokážou si pokrýt puk a mají vizi, co s kotoučem udělají," pochválil Voráčka gólman Flyers Steve Mason.

Milník tisíce kanadských bodů začátkem ledna překonal Patrik Eliáš. Osmatřicetiletý borec, který v zámoří oblékal jen dres Ďáblů z New Jersey, má na svém kontě celkem 1001 bodů. Jeho příští gól bude celkově už 400. ve slavné soutěži. Ani rodák z Třebíče však letos nedokázal zvrátit bídnou formu Jersey, aktuálně až 14. celku Východní konference.

Jeden rekord za druhým v NHL překonává také Jaromír Jágr. Brzy třiačtyřicetiletý hráč třetí lednový den hattrickem sestřelil Philadelphii a stal se nejstarším autorem tří branek v jednom utkání NHL. Hattrick zaznamenal po 3209 dnech, celkově šlo o jeho patnáctý ve slavné soutěži. „Rád dávám hattricky, ale už se mi nelíbí, když říkáte, že jsem nestarším hráčem. Tím nechci být, ale góly střílím rád," smál se Jágr.

Dominátor mezi legendami

Jeden z nejslavnějších českých brankářů Dominik Hašek se jako první Čech v historii stal členem hokejové Síně slávy NHL. V polovině listopadu si v Torontu zavzpomínal na nejlepší zákroky své kariéry. „Díval jsem se na kostku, kde pouštěli moje zákroky, to bylo hezké. Je to Toronto, Kanada. Jinde na světě se tohle nezažije," líčil tehdy Hašek.

Nejvíce toho odehrál v dresu Buffala, svou kariéru za Sabres vyšperkoval dvěma Hart Trophy (1997, 1998) pro nejužitečnějšího hráče NHL a šesti Vezina Trophy (1994, 1995, 1997–99, 2001) pro nejlepšího gólmana. Na Haška se ale vzpomínalo i v Chicagu, Detroitu, Ottawě...

Hertl se hledá

Na loňskou výbornou formu zatím jen vzpomíná český mladík Tomáš Hertl. Útočník Žraloků na sebe v úvodní sezóně upozornil hlavně čtyřbrankovým přídělem do sítě NY Rangers, avšak v letošním ročníku nemůže najít tu správnou pohodu.

Jednadvacetiletý centr putuje v kádru Žraloků mezi jednotlivými útoky, stále se však nemůže výrazněji prosadit. Ve 43 zápasech zatím nasbíral jen 15 bodů (7+8), což je o deset méně, než při své loňské premiéře. Tehdy navíc Hertl kvůli zranění odehrál jen 37 utkání. Potvrzuje se tak nepsané tvrzení, že potvrdit vynikající formu je v druhé sezóně NHL mnohem náročnější.

Mrázek a Pastrňák. Budoucí hvězdy?

Další česká mladá krev se však pomalu dere na scénu. Brankář Detroitu Petr Mrázek nakoukl do slavné ligy poprvé v sezóně 2012/13, letos už však odchytal devět duelů, tedy stejné množstvím jako loni.

Před Mrázkem se navíc otvírá šance chytat několik zápasů v řadě za sebou - jedničku Jimmyho Howarda trápí zraněná třísla a mimo hru je také dvojka Jonas Gustavsson. Dvaadvacetiletý vítkovický odchovanec tak stojí před velkou šancí natrvalo prorazit do prvního mužstva Red Wings.

Stejnou šanci dostal v Bostonu i David Pastrňák, jeden z nejlepších českých hokejistů na nedávném mistrovství světa dvacetiletých. Rodák z Havířova o víkendu prvními dvěma góly v NHL pomohl k vítězství nad Philadelphií 3:1. Teprve osmnáctileté pravé křídlo zkouší prorazit v první lajně Medvědů po boku svého zkušenějšího krajana Davida Krejčího a Kanaďana Milana Lucice. Bostonu se tahle souhra zatím vyplácí.

Opomenout nesmíme ani další tuzemské zástupce v nejlepší hokejové lize na světě. Radim Vrbata ve Vancouveru pookřál, se 16 góly je momentálně druhým nejlepším českým střelcem v NHL. Opět se daří Jiřímu Hudlerovi, který uzavírá dvacítku nejproduktivnějších hráčů celé soutěže. Své kvality znovu dokazuje Ondřej Palát, útočník Tampy Bay získal ve 40 utkáních 32 bodů (9+23) a má našlápnuto k tomu zopakovat loňský zisk 59 kanadských bodů.

Kanadské bodování NHL:
1.Voráček(Philadelphia)4352(17+35)
2.Seguin(Dallas)4148(26+22)
3.Giroux(Philadelphia)4248(14+34)
4.P. Kane(Chicago)4347(20+27)
5.Malkin(Pittsburgh)4147(19+28)
20.Hudler(Calgary)4138(13+25)
48.Palát(Tampa Bay)4032(9+23)
58.Vrbata(Vancouver)3729(16+13)
93.Plekanec(Montreal)4126(11+15)
Kolik kanadských bodů Jakub Voráček nasbírá v základní části NHL?
Méně než 60
1,3 %
60 - 69
1 %
70 - 79
3,8 %
80 - 89
22,7 %
90 - 99
29,4 %
Více jak 100 bodů
41,8 %
Celkem hlasovalo 3613 čtenářů.

Reklama