Hlavní obsah

Pastrňák je peříčko mezi těžkými vahami, píší v zámoří. Boston musí vyřešit, co s ním dál

Boston

O víkendu oslnil NHL dvěma premiérovými góly, jimiž zařídil vítězství nad Philadelphií a hvězda nejmladšího hráče soutěže Davida Pastrňáka začala pomalu stoupat. Rodák z Havířova ale zřejmě zároveň trochu vedení Bostonu zamotal hlavu.

Foto: Sport.cz

David Pastrňák pózuje s kotoučem, kterým vstřelil svůj první gól v NHL.

Článek

V zámoří se opakovaně objevují pochybnosti, zda relativně drobný český forvard už může v tvrdé NHL obstát. „Pastrňák má jen 167 liber (75 kg). To je péřový materiál v lize těžkých vah," píše například list Boston Globe.

Nicméně český junior třeba právě v sobotním duelu parádně zvládl roli v elitním přesilovkovém komandu Bruins po boku Davida Krejčího. A ani kouč Claude Julien nemá o mladou hvězdu obavy.

„Nevidím na něm strach, když se má tlačit do branky nebo jet k mantinelu," uvedl Julien po Pastrňákově famózním večeru. „Teď je to ale o tom, zda je dostatečně silný, aby byl schopen tohle zopakovat na pravidelné bázi v NHL už v 18 letech. Vyhodnocujeme si jeho výkony po každém zápase. Pak uděláme rozhodnutí, co s ním dál," pokračoval.

Zpět na farmu?

Český talent, jenž podle reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky má jako jediný z aktuální české dvacítky šanci být letos v národním týmu, už odehrál v nejprestižnější soutěži sedm utkání. Další příležitosti může dostat v noci z úterý na středu proti Tampě.

Vedení Bruins však bude muset velmi brzy vyřešit otázku, jak s Pastrňákem naloží dál. Zda ho pošle zpět na farmu do Providence, nebo si ho ponechá v prvním týmu. Pokud totiž mladé křídlo odehraje v NHL v této sezóně ještě více než dva zápasy, vyprší tím pádem první rok z jeho nováčkovské sezóny (entry-level contract). „Jeho první rok už by byl tím pádem zapsán do statistik, i kdyby pak byl poslán zpět do Providence," připomíná Boston Globe.

Jenže poslat na farmu hokejistu poté, co dá dva góly v jednom utkání a rozhodne o výhře týmu, zase není jen tak. Pastrňák se stal devátým hráčem Bruins v sezóně, který se trefil dvakrát během jednoho večera. Před ním se to povedlo Bradu Marchandovi, Sethu Griffithovi, Patrici Bergeronovi, Dougiemu Hamiltonovi, Mattu Fraserovi, Loui Erikssonovi, Reillymu Smithovi a Milanu Lucicovi.

„Pokud ale má Pastrňák zůstat natrvalo v NHL, Bruins si musí být jistí, že nebude dělat chyby v obraně," spekuluje Boston Globe. V sobotu jej však kouč držel skoro do konce v elitní formaci, i když Boston měl slibný náskok, který bylo nutné především dobře bránit.

„Nedělal nic, co by mě nějak znervózňovalo. Dobře se vracel, dostával puky ven, nebál se ani s ním vybruslit. Když vidíte, jak mladý hráč dělá tyhle věci, dodáváte mu sebevědomí. Teprve když se začne chovat jinak, začnete dělat změny. Až na konci třetí třetiny jsem sáhl ke změně, ale doufal jsem, že ho zase vrátím zpátky, aby měl šanci na hattrick," dodal Julien.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články